Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

1 av 7 röstar inte

Om knappt en vecka är det val till kommun, landsting och riksdag och om valdeltagandet motsvarar förra valet kommer ungefär 1 av 7 röstberättigade i mellanbygden inte att rösta.

Mellanbygden · Published sep 3, 2018 at 07:50

Deltagandet i svenska val varierar stort, både över tid och plats. Högst andel röstande hittills var det i valet 1976 då 92 procent röstade.

Sedan dess har antalet gått både upp och ned även om vi för närvarande tycks befinna oss i en uppåtgående trend för valdeltagande.

– Det har ökat sedan 2002 års val, som var en lägsta notering sedan 1958, säger Jonas Olofsson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Det gäller även i Västerbotten och mellanbygden men även inom länet är variationerna stora. I Umeå och Skellefteå är valdeltagandet traditionellt som störst medan det i lite mindre kommuner som Robertsfors och Vännäs är något lägre och i länets minsta kommuner generellt ännu lägre.

Lägst andel röstande i Västerbotten vid förra riksdagsvalet hade Sorsele där drygt 20 procent lät bli att rösta – deras valdeltagande var dock fortfarande ungefär 10 procentandeler högre än Haparandas som var lägst i landet.

De senaste valen har fler och fler utnyttjat sin rösträtt – men det är långt ifrån en toppnotering. Foto: VIKTOR LAGERBORG

Läs mer i kommande nummer av Västerbottens Mellanbygd.

Renbergs enda lag i norr

MELLANBYGDEN Futsal är en växande sport, men i mellanbygdsområdet har seniorlagen minskat. I norra området representeras mellanbygden endast av Renbergsvattnet, som att döma av...