Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

1 av 7 röstar inte

Om knappt en vecka är det val till kommun, landsting och riksdag och om valdeltagandet motsvarar förra valet kommer ungefär 1 av 7 röstberättigade i mellanbygden inte att rösta.

Mellanbygden · Published sep 3, 2018 at 07:50

Deltagandet i svenska val varierar stort, både över tid och plats. Högst andel röstande hittills var det i valet 1976 då 92 procent röstade.

Sedan dess har antalet gått både upp och ned även om vi för närvarande tycks befinna oss i en uppåtgående trend för valdeltagande.

– Det har ökat sedan 2002 års val, som var en lägsta notering sedan 1958, säger Jonas Olofsson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Det gäller även i Västerbotten och mellanbygden men även inom länet är variationerna stora. I Umeå och Skellefteå är valdeltagandet traditionellt som störst medan det i lite mindre kommuner som Robertsfors och Vännäs är något lägre och i länets minsta kommuner generellt ännu lägre.

Lägst andel röstande i Västerbotten vid förra riksdagsvalet hade Sorsele där drygt 20 procent lät bli att rösta – deras valdeltagande var dock fortfarande ungefär 10 procentandeler högre än Haparandas som var lägst i landet.

De senaste valen har fler och fler utnyttjat sin rösträtt – men det är långt ifrån en toppnotering. Foto: VIKTOR LAGERBORG

Läs mer i kommande nummer av Västerbottens Mellanbygd.

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...