Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Swedbank stängde sitt kontor i Burträsk förra året och Handelsbanken sitt kontor i Lövånger tidigare i år. Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

3 av 4 svenskar vill ha kvar fysiska bankkontor

Många människor vill fortfarande ha kvar fysiska bankkontor enligt en ny undersökning – men det skiljer sig mycket åt både beroende på om man bor i storstaden eller landsbygden och om man är gammal eller ung.

MELLANBYGDEN · Published jul 26, 2018 at 14:15

Det är en undersökning från kreditföretaget Svea ekonomi som visar att ungefär en av fyra tillfrågade svenskar föredrar att vara utan bankkontor – övriga vill ha kvar de fysiska bankkontoren i någon utsträckning.

Bland yngre är det fler som väljer "en bank med digital funktionalitet utan kontor” framför ”en bank med fysiskt kontor med traditionell personlig service” men även där det enbart 30 procent och bland ålderspensionärer är stödet för fysiska bankkontor något högre än snittet.

Även var den tillfrågade bor tycks ha stor inverkan på svaret. På landsbygden vill nästan 80 procent ha fysiska bankkontor med det i storstäderna är knappt 60 procent.

Uppdelningen kan vara problematisk för bankerna.

– Det är en utmaning för de traditionella bankerna att kunna erbjuda snabba, billiga och digitala lösningar och samtidigt ha stora organisationer med många fysiska kontor. En växande grupp av människor som hellre vill ha digitala lösningar vill vi gärna hjälpa, konstaterar Anders Lidefelt som är vice vd för Svea Ekonomi.