Onsdag 19 maj 2021

Västerbottens Mellanbygd

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

65+ får vaccin till veckan

Nästa vecka kommer åldersgruppen 65+ att erbjudas vaccination mot covid-19 enligt Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

LÄNET · Published apr 16, 2021 at 09:50

Under veckan som varit har vaccinering erbjudits till åldersgruppen 70+ och redan nu har det alltså blivit dags att påbörja vaccinering av 65+. Indelningen i undergrupper har man gjort för att skapa en tydligare struktur i bokningsprocessen.

– Ja, man har undergrupperat för att undvika ”kaos” vid bokningarna, säger Brita Winsa.

Hon menar att sjukhusen än så länge inte kan se konsekvenserna av den ökade smittspridningen i samband med påsklovet.

Hur många covid-19 sjuka har ni på sjukhusen?

– Vi har cirka 40, varav 10-12 på IVA.

Hur ansträngd är situationen för vårdpersonalen?

– Det varierar, på vissa enheter inte alls och på andra är de trötta efter den tid som varit och fortfarande är, avslutar hon.

Redan i morgon kan nästa åldersgrupp börja boka in vaccinering.

– Då vi ser att det finns lediga tider på vissa hälsocentraler, samt de centrala vaccinationsmottagningarna redan på måndag öppnar vi upp tidbokningen via inloggning på 1177.se för de som är födda 1956 och tidigare redan imorgon, lördag. Möjlighet att boka tid via telefon kommer att finnas från och med måndag då hälsocentralerna öppnar igen efter helgen. Det går inte att ringa 1177 på telefon för att boka tid, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Ett brev från regionen med information om hur man gör för att boka tid skickas hem till personer födda 1952–1956. Man behöver inte invänta brevet för att boka tid. Brukare som får stöd enligt LSS eller har personlig assistans har i vissa fall fått en första information om vaccination från sin kommun.

– Du bokar tid genom att logga in på 1177.se eller genom att ringa valfri hälsocentral. Tid för vaccination på central vaccinationsmottagning i Umeå och Skellefteå bokas på samma sätt. Du som är brukare inom LSS eller LASS och är född efter 1956 behöver ringa en hälsocentral för att boka tid. För alla dessa öppnar möjligheten att boka på måndag. Personer i denna målgrupp kan inte ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid, säger Ronny Lestander.

Fler nyheter från mellanbygden

BESLUT: Burträsk sommarmarknad ställs in

BURTRÄSK Det blir ingen upptäcktsfärd bland strumpor, godisremmar och charkprodukter. Under förmiddagen den 19 maj togs beslutet att Burträsk sommarmarknad ställs in på grund av...
Mellanbygden rekommenderar

Uppförsbacke? Nej då, Kalvträsk har förnyats

KALVTRÄSK Det är lätt att stirra sig blind på geografiskt läge och hög medelålder som utmaningar för en liten by. Men om man verkligen räknar, och samlar folk på plats, står det...

Nytt företag säljer godsaker på bricka

RATAN Vad har en gräsklippare med ostbrickor att göra? En företagsidé kanske.

Robertsfors högt rankad av Djurens rätt

ROBERTSFORS KOMMUN Robertsfors hamnade på en delad sjundeplats när organisationen Djurens rätt rankade Sveriges kommuner. Men något uttalat mål att minska mängden kött som...

Han forskar i Olle-fallet

ROBERTSFORS Ingen i byn glömmer sommaren 2019. Det var då Olle Forsberg försvann under en cykeltur och som ännu inte återfunnits. Polismannen Anders Isaksson letar ständigt...
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport