Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Adelina Karlsson har med tiden fått 3 barn, 16 barnbarn, 10 barnbarnsbarn, 2 barnbarnbarnsbarn och ännu fler är på väg. Foto: VIKTOR LAGERBORG

Adelina i Bygdeå fyller 100 år

I dag, den 25 juli 2018, är det exakt 100 år sedan Adelina Karlsson föddes i Bygdeå socken där hon bor än i dag.– Ja, jag tänker inte så mycket på det. Jag har då aldrig trott att jag skulle bli så gammal men det blev så i alla fall, säger hon om att fylla 100.

BYGDEÅ · Published jul 25, 2018 at 07:15

Adelina Karlsson har bott i Bygdeåtrakten hela sitt liv även om hon flyttat runt en del inom den.

– När jag var liten bodde vi i en liten ensam gård ovanför Västuvik som hette Ratubäck, där bodde jag till och från tills jag blev 19 år, berättar hon.

Som ung försörjde hon sig som hembiträde eller piga i olika familjer.

– Jag hade plats här och där i trakten, ibland i Umeå och ibland i byarna runtomkring. Jag jobbade mycket där folk fick barn, säger hon.

1939 lärde hon upp sig till sömmerska och några år senare gifte hon sig med Hilmer Karlsson från Bobacken.

– Han var vida känd i trakten och jobbade på sågverket nästan hela sitt liv, berättar hon om maken, och fortsätter:

– Vi bodde i Bobacken ett tag och sen flyttade vi till Gullmark och köpte ett litet torp där, det finns kvar än.

Att välja ut något minne som sticker ut är inte det lättaste när man har 100 år att välja mellan.

– Det är svårt att säga något särskilt. När jag var ung var jag i farten när det hände något roligt men förutom det har jag levt ett lugnt liv, säger Adelina.

Vad som gjort att just hon blivit så gammal är inte heller lätt att säga.

– Jadu, det vet jag inte, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Det är väl så olika. Människor lever väl allt längre nu men jag vet inte varför jag gör det, det är inte så lätt att utreda.

Två saker som kan ha bidragit är vara hälsosam och arbetssam:

– Rökte gjorde jag när jag var ung men inte sen jag blev klokare och jag har aldrig varit arbetslös. Det är bra med arbete, då har man nånting att tänka på och fördriva tiden med.

Adelina har också fått uppleva många förändringar under sitt långa liv – inte minst tekniken.

– När jag var liten fanns det ingen tv, inga bilar, ingen telefon. Det är en stor skillnad. Vi kunde inte sätta oss i en bil och åka någonstans utan fick ta cykeln eller sparken eller åka skidor, minns hon.

Men om förändringarna i världen är till det bättre eller sämre är inte alltid lätt att veta.

– Vi var nöjda med det vi hade, det kanske var bättre än nu. Nu blir de aldrig nöjda fast de har så mycket, säger hon och skrattar.

När jag var ung var jag i farten när det hände något roligt.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.