Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Aktivitetspark i Bygdeå

Till hösten ska enligt planerna en aktivitetspark stå klar i Bygdeå. Allmänna arvsfonden har redan beviljat drygt 1,1 miljoner till projektet. Parkour och pumptrack är två av aktiviteterna som ska finnas i parken.

BYGDEÅ · Published jan 3, 2019 at 12:15

Det är vid Stenmyrvallen, platsen där sporthallen i Bygdeå brann ner för tolv år sedan som aktivitetsparken är tänkt att byggas. Bakom står idrottsföreningen Bygdeå GIF men samarbetet kring planerna för projektet är mycket brett.

– Det är tllsammans med barn och ungdomar som vi tagit fram önskemålen för hur den här aktivitetsparken ska se ut, säger Lis-Beth Öberg, ledare för projektet.

Förutom en parkour- och en pumptrackbana (cykel) ska parken även inehålla bland annat ett utegym och plats för kubb och andra sporter. På området ska det även finnas möjlighet att ha picknick och bara kunna träffas och umgås. En plats för alla åldrar helt enkelt.

– Det vi tycker är så fantastiskt bra är att det är tillgängligt för alla, säger Lis-Beth Öberg.

Intresset för parkour är mycket stort och ungdomar från området har åkt runt och provat olika anläggningar för att det ska kunna bestämmas vad som ska köpas in.

Även pumptrack-entusisasterna har åkt runt för att pröva olika banor.

– De finns en cykelsektion idag och de har varit runt och testat.

Pumptrackbanan kommer att anläggas av elitåkaren Eric Wållberg.

Hela projektet omfattar omkring 1,8 miljoner kronor. Allmänna arvsfonden har redan beviljat 1 150 000 kronor. Resterande pengar kommer att sökas från bland annat Västerbottens idrottsförbund och Robertsfors kommun.

Positiva förhandsbesked har redan kommit från båda instanserna.

– Sen kommer vi också att gå ut och söka sponsorer. Både bland privata och företag, säger Lis-Beth Öberg.

Området där parken är tänkt att byggas har stått outnyttjat sedan sporthallen brann i februari 2016.

– Vi tycker läget är jättebra.

Arbetet har så smått börjat om även i mycket liten skala. Idrottsföreningen tipsade innan jul allmänheten om möjligheten att hämta ett julträd från området som ändå senare skall röjas.

– Men jag tror inte intresset var så stort, säger Lis-Beth Öberg.

Går allt som det är tänkt ska parken stå klar till hösten 2019.

Det vi tycker är så fantastiskt bra är att det är tillgängligt för alla

Parkour och pumptrack

Parkour är en träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Parkour innehåller rörelser som hopp och rullar, olika tekniker för att forcera hinder, och även övningar för att testa fysisk och mental styrka hos utövaren.

Pumptrack är en kuperad och slingrig bana för cyklar där cykeln förs fram utan att trampa. Rörelsen framåt skapas istället genom att cykeln pumpas upp och ner.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.