Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Allt färre statliga jaktkort säljs i Västerbotten vilket innebär mindre pengar till bland forskning om vilt. Samtidigt så minskar antalet personer som tar jägarexamen. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Allt färre jägare i länet

Antalet jägare som löser det statliga jaktkortet blir allt färre. På bara ett år har antalet sålda kort minskat med 111 stycken i Västerbotten och 1 443 i hela Sverige.

MELLANBYGDEN · Published okt 11, 2018 at 14:20

För att få jaga i Sverige krävs det att jägaren har betalat 300 kronor i så kallad viltvårdsavgift och får ett jaktkort. Alla som jagar och får ta del av byte ska betala. Annars riskerar man böter.

De senaste fem åren har antalet jaktkortslösare i Västerbotten minskat för varje år. Samma utveckling sker i hela landet, med vissa undantag som i till exempel Stockholm där det istället har varit sålts ovanligt många kort det senaste året.

– Det är för tidigt att säga vad nedgången beror på. Vi avvaktar en utredning som SLU håller på att slutföra som om möjligt ska ge svar på förändringarna, säger Daniel Bladh vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Bara senaste året så har minskningen av sålda jaktkort inneburit drygt 400 000 kronor mindre till Vilt­vårdsfonden.

Vad innebär det att mindre pengar kommer in?

– Det innebär att till exempel Jägareförbundet och Naturvårdsverket som har hand om registreringen får mindre pengar. Det kan också bli åtstramningar inom forskningen kring vilt och viltvård, säger Daniel Bladh.

Hos Jägareförbundet i Västerbotten vill man inte heller svara bestämt om orsakerna till nedgången innan utredningen är presenterad.

– Det finns flera orsaker till att färre statliga jaktkort säljs. Vi har en äldre jägarkår och många slutar jaga på grund av att man kanske inte längre orkar. Samtidigt är det färre yngre som börjar jaga, säger Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet i Västerbotten.

Det har också förts diskussioner bland jägare om orsaken till att så många jägare inom Dalarna och Värmland inte längre löser jaktkort. De senaste fem åren har antalet jaktkortslösare minskat i Dalarna med 523 stycken och i Värmland med 1 292 stycken.

– Det är svårt att säga vad nedgången i Dalarna och Värmland beror på. Det har förts en diskussion om att jägare slutar på grund av varg. Men vilken effekt vargdebatten har är oklart, säger Daniel Bladh hos Naturvårdsverket.

Han tror att det finns flera förklaringar och att det kan också finnas jägare som helt enkelt glömmer att betala avgiften.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...