Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Allt färre statliga jaktkort säljs i Västerbotten vilket innebär mindre pengar till bland forskning om vilt. Samtidigt så minskar antalet personer som tar jägarexamen. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Allt färre jägare i länet

Antalet jägare som löser det statliga jaktkortet blir allt färre. På bara ett år har antalet sålda kort minskat med 111 stycken i Västerbotten och 1 443 i hela Sverige.

MELLANBYGDEN · Published okt 11, 2018 at 14:20

För att få jaga i Sverige krävs det att jägaren har betalat 300 kronor i så kallad viltvårdsavgift och får ett jaktkort. Alla som jagar och får ta del av byte ska betala. Annars riskerar man böter.

De senaste fem åren har antalet jaktkortslösare i Västerbotten minskat för varje år. Samma utveckling sker i hela landet, med vissa undantag som i till exempel Stockholm där det istället har varit sålts ovanligt många kort det senaste året.

– Det är för tidigt att säga vad nedgången beror på. Vi avvaktar en utredning som SLU håller på att slutföra som om möjligt ska ge svar på förändringarna, säger Daniel Bladh vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Bara senaste året så har minskningen av sålda jaktkort inneburit drygt 400 000 kronor mindre till Vilt­vårdsfonden.

Vad innebär det att mindre pengar kommer in?

– Det innebär att till exempel Jägareförbundet och Naturvårdsverket som har hand om registreringen får mindre pengar. Det kan också bli åtstramningar inom forskningen kring vilt och viltvård, säger Daniel Bladh.

Hos Jägareförbundet i Västerbotten vill man inte heller svara bestämt om orsakerna till nedgången innan utredningen är presenterad.

– Det finns flera orsaker till att färre statliga jaktkort säljs. Vi har en äldre jägarkår och många slutar jaga på grund av att man kanske inte längre orkar. Samtidigt är det färre yngre som börjar jaga, säger Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet i Västerbotten.

Det har också förts diskussioner bland jägare om orsaken till att så många jägare inom Dalarna och Värmland inte längre löser jaktkort. De senaste fem åren har antalet jaktkortslösare minskat i Dalarna med 523 stycken och i Värmland med 1 292 stycken.

– Det är svårt att säga vad nedgången i Dalarna och Värmland beror på. Det har förts en diskussion om att jägare slutar på grund av varg. Men vilken effekt vargdebatten har är oklart, säger Daniel Bladh hos Naturvårdsverket.

Han tror att det finns flera förklaringar och att det kan också finnas jägare som helt enkelt glömmer att betala avgiften.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...