Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Anna-Lotta Larsson firar 25 år med sina julkonserter där hon sedan tiotalet år har pianisten Andreas Landegren troget med sig. Ett av stoppen på turnén blir i Bygdeå nu på fredag. Foto: PETER KNUTSON

Anna-Lotta kommer till Bygdeå med sin konsert

För 25:e året på raken åker Anna-Lotta Larsson ut på en julturné där inte mindre än 22 orter ska besökas på 24 dagar. ”Anna-Lottas Jul” stannar till i Bygdeå i dag.
– Jag ser verkligen fram mot den här julturnén varje år, säger Anna-Lotta som har med sig pianisten Andreas Landegren och på scenen i Bygdeå även körerna Sikeå Singers, Come Sing With Us! & Sångarglädje.

BYGDEÅ · Published nov 30, 2018 at 12:15

Turnéstoppet i Bygdeå genomförs i Bygdeå kyrka och det även med ett starkt lokalt inslag i Sikeå Singers, Come Sing With Us! & Sångarglädje vilka medverkar under ledning av dirigenten Linda Niska Selberg.

22 konserter med olika lokala körer på scenen låter som ett mastigt och svårt pussel att få ihop.

– Det går bra. Vi gör samma typ av konsert vid alla 22 tillfällena med samma program utom körernas solon som givetvis varierar från konsert till konsert, berättar sångerskan.

I september månad fick respektive lokala körer inspelningar av de kommande konserterna.

– Till min röst och Andreas komp kan dom sen sjunga och repetera hela hösten. Det tycker jag också blir bättre, bland annat då kanske inte alla körmedlemmar kan läsa noter, men sjunga kan dom och då är det lättare att så här komma in i det hela.

Anna-Lotta och Andreas sammanstrålar sen med de olika körerna på eftermiddagen före respektive konsert och genrepar det hela.

– Men det brukar alltid redan sitta där, då handlar det mer om hur vi ska stå och liknande saker.

Det blir en hel del busskuskande fram till jul...

– Visst, men för mig är det lugnt då vår ljudtekniker även har arbetsuppgiften att vara chaufför, skrattar Anna-Lotta.

Anna-Lotta är utbildad sångpedagog, har gått Operahögskolan, jobbat i ett flertal band, haft en egen TV-show, varit med i TV-serien ”Värmlänningarna” och också programledare för ”Har du hört den förut?”.

Meritlistan är lång och imponerande och samma gäller julturnerande där hon nu alltså är inne på sitt 25:e år sedan 1994.

Hur började det en gång i tiden?

– Jag och Göran Fristorp hade sedan 1987 gjort många sommarspelningar och tyckte att vi skulle prova något nytt. 1994 körde vi den första julturnén och sen höll vi på i många år.

Sen var det dags att prova något nytt igen…

– Precis, men jag hade inte tröttnat på julkonserter, berättar Anna-Lotta som sedan tio år tillbaka lagt upp ”Anna-Lottas Jul” på detta sätt med pianisten Andreas Landegren vid sin sida.

– Han är en otroligt bra pianist, skryter Anna-Lotta inför årets, den 25:e alltså, julturné.

Men det brukar alltid redan sitta där

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...