Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Avskalad Hästveckan blir av

Den årligt återkommande Hästveckan i Lycksele blir av, men i en mycket avskalad form, utan publik – men med en pod.
– Det är ändå roligt att vi kan göra något, säger Lotta Lindström, ordförande för Hästveckan.

Hästveckan · Published maj 19, 2020 at 07:15

Hästveckan, som brukar locka upp mot 10 000 besökare varje sommar, anordnar i vanliga fall späckade dagar med många tävlingar och även aktiviteter på torget i Lycksele. Att det inte kan bli så i år på grund av corona är givet, men Lotta Lindström säger att man var eniga i styrelsen om att man ändå ville ge invånarna en liten omgång av häst.

– Det är jätteviktigt att visa att vi inte ställer in. Travdagarna, som är grunden för Hästveckan, visste vi att vi kunde köra, travet rullar ju på runt hela landet, publikfritt.

– Men vi kände att vi ville göra något mer. Självklart publikfritt, säkerheten tar vi på stort allvar, fortsätter Lotta Lindström.

Det som kommer att anordnas är en hopptävling för ponnyhästar. Deltagarna är barn upp till 18 år.

– Det här är normalt en stor tävling med upp till 150 startande på en dag. Så kan vi inte ha det nu, när det får vara max 50 personer, inklusive de tävlande, i området, säger Lotta.

För att sänka antalet deltagare till godkänd nivå blir det bara ekipage från närområdet som får delta. Dessutom delas tävlingen upp på två dagar. Terrängritt blir också av, med max tio lag, det vill säga 20 ryttare.

– Mer än så brukar det heller inte vara. Det blir ingen uppstallning, allt blir utomhus.

Publiken kan följa travet via ATG:s sändningar och just nu diskuteras möjligheterna att sända även hopp och terräng via nätet. Dessutom tänker man starta en pod.

– Det finns många intressanta hästmänniskor att intervjua, konstaterar Lotta Lindström.

Lycksele Travsällskap bildades 1950 och 1955 var tävlingsbanan strax söder om Lycksele färdig.

Det är jätteviktigt att visa att vi inte ställer in.

Så blir Hästveckan 2020

  • 26 juni: Trav. Lycksele Travsällskap.
  • 27-28 juni: Hästveckanhoppet, ponny, på ridskolan. Lappmarksryttarna.
  • 30 juni: Trav. Lycksele Travsällskap.
  • 1 juli: Terrängritt på ridskolan. Lappmarksryttarna.
  • 2 juli: Lokaltidningens och Hästveckans golftävling. Lycksele Golfklubb.
  • 3 juli: Trav. Lycksele Travsällskap.
  • Dessutom planeras en Hästveckan-pod.
  • Samtliga evenemang ska vara publikfria och ändringar i programmet kan komma om Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer.

Källa: hastveckan.se

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Elevdemokrati på annorlunda skolavslutning

LÖVÅNGER Om du tar en skolavslutning, minus kyrkan och tjocka släkten, vad får du då kvar? Jo, en övning i elevdemokrati! När coronapandemin ruckar traditionerna föds nya...

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.