Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Nu ökar drunkningsolyckorna i hela Sverige varnar Svenska Livräddningssällskapet. Foto: MARIA BOSTRÖM

Befarar fler drunkningsolyckor

Sol, värme, bad och ledigt på hemmaplan. Då ökar drunkningsolyckorna. Det är så pass mycket att Svenska Livräddningsällskapet går ut och varnar.

SOMMAR · Published aug 11, 2020 at 11:15

Redan i slutet av juni hade elva personer dött till följd av drunkningsrelaterade händelser. Därför går Svenska Livräddningssällskapet ut och varnar.

Tidningen Aftonbladet har med hjälp av Svenska Livräddningsällskapet gjort en sammanställning av antalet drunkingsolyckor. Nio av drunkningsolyckorna inträffade efter att värmen kom dem de senaste tio dagarna och fyra av olyckorna hände under midsommardagen.

Svenska livräddningssällskapet, som ställer samman alla drunkningsolyckor i landet redovisar att 17 personer omkom mellan januari och maj jämfört med de 11 som hittills avlidit i juni i år. jämfört med fem i juni 2019 och 18 det varma året i juni 2018.

– Det är väldigt allvarligt och viktigt att vi tillsammans försöker hålla nere den siffran genom att badvakta varandra och aldrig vara vid vatten ensamma. Det är inte många som ropar på hjälp, utan drunkningar sker ofta i tysthet. Man kämpar för att hålla sig över ytan, säger Peter Karlborg vid Svenska livräddningssällskapet till Aftonbladet.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...