Fredag 16 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

BIK vann slaget om Burträsk

Mitt mellan Stadsfesten och Sveriges åttondelsfest i fotbolls-VM spelades ”slaget om Burträsk” på måndagskvällen. Burträsk slog Renbergs med 0-1 i en grinig och krampaktig match och tog sig första seger i division 4 denna säsong.

Renbergsvattnet · Published jul 3, 2018 at 11:15

– Det är en sexpoängsmatch och vi ska köra över dem, helt enkelt!

Budskapet var tydligt från RIF:s tränare Simon Pettersson inför det emotsedda derbyt som kunde cementera Burträsk i bottenträsket över sommaren. Renbergs hade å sin sida en god chans att lyfta sig ur nämnda bottenträsk via en seger.

Inledningsvis märktes det knappt att det var derby. Spelet var snällt och beskedligt, men däremot var bollbehandlingen allestädes frånvarande. Hade spelarna förväxlat fotbollsskorna med träskor? Varje mottagning innebar att bollen studsade iväg fem meter till närmsta motståndare. Renbergs kryddade detta med att spekulera med omöjliga kompispassningar i tid och otid.

Burträsk lyckades bäst med att omvandla de ständiga bolltappen till något konstruktivt och efter en kvart hittade Johan Eriksson fram till Robin Hugosson i djupled. Kim Öström räddade friläget, men bollen studsade Hugossons väg och han kunde peta in den i öppet mål.

Därefter blev det mycket ”folköl och dunka-dunka” för Burträsk, som alltid tog en säker rensning framför minsta tveksamhet. Bollen vidrörde knappt marken innan halvtidspausen.

Andra halvlek blev en desperat jakt på kvitteringen från Renbergs sida. Jakten fick en extra krydda när BIK-keepern Johan Viklund fick kliva av med ett brutet finger. Hassan Alhussein ersatte och gjorde det med bravur.

– Jag blev lite nervös när deras målvakt gick upp i slutet. Då ville jag hålla tätt och hjälpa laget, sa Hassan.

Renbergs fick inte utdelning, närkamperna hårdnade och grinigheten bredde ut sig. När domaren Per Nilsson blåste slutsignalen var det som när hjälten i en Hollywoodfilm klipper den röda kabeln när timern på den tidsinställda bomben står på en sekund.

– Det var noll skönspel och hundra procent kamp idag. En djävulskt dålig match, men det är välförtjänt att vi kämpar och äntligen får vinna, sa Christian Andersson.

I Renbergs var det en blandning av tomma blickar och arga anleten efter att bottenstriden nu blivit ett rejält getingbo.

– Det är surt, jäkligt surt. Vi skapar nog med chanser för att vinna idag. Sedan är det dåligt av båda lagen att vi tappar huvudet och humöret i slutet, konstaterade Simon Pettersson.

Renbergsvattnet-Burträsk: 0-1 (0-1)

0-1 (’16) Robin Hugosson (Johan Eriksson)

Avslut (på mål): 17-12 (7-5)

Monster invaderade

ROBERTSFORS Det tecknades monster som kanske aldrig förr på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Illustratören Johan Åberg var den som gav inspiration.

Komiskt med ångest under

Robertsfors I torsdagskväll på Centrumhuset utspelade sig den omtalade föreställningen ”Family Feelings”, som med sina komiska inslag fick hela publiken att fnissa men som också...