Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

BILDSPEL: Succé för konstvecka i Kvarnbyn

För 22:a året bjöd Kvarnbyn in till konstvecka och även årets upplaga får ses som en succé. Totalt kom över 1000 besökare, varav många återkom fler än en gång.

Kvarnbyn · Published jul 12, 2018 at 07:15

Med 28 utställare och 180 verk var det en rejäl munsbit för konstälskarna att sätta tänderna i. Eller framför allt synen och de övriga sinnena. Måleri, keramik och skulptur blandas med grafik och fotografi.

– Här kan alla hitta något som både faller dem i smaken, men också får dem att känna att ”det här är inte riktigt min grej”, säger Egon Boström, som både är utställare och en del av arrangörsstaben.

Ett särskilt gott betyg för konstveckan var att många besökare återkom flera gånger.

– Det är kul. Trots att det varit marknad och fotbolls-VM har folk känt att ”vi hann inte klart”.

Åsa Boström, för övrigt brorsdotter till Egon, hade fyra verk utställda på konstveckan. Samtliga var redan tingade av en köpare från Centralamerika och i konststilen assemblage, vilket innebär att olika material sammanfogas till en tredimensionell helhet. På så vis kan en skåpdörr från Burträsk möta en bokpärm från Budapest.

– Verket är inte klart förrän det hamnar hos någon. Folk köper det ofta för att det markerar något, det blir en ceremoniellt objekt för deras liv, förklarar hon.

Åsa söker inspiration och material till sin konst över hela världen och har även ställt ut på vitt skilda platser, som ett tjeckiskt barockslott, en basilika i Rom, nationalbiblioteket i bulgariska Sofia och ett mentalsjukhus i Provence, där van Gogh vårdades.

– Jag ställer gärna ut på platser med karaktär, där verken kan samspela med lokalen. Jag samlar även mycket material här i trakten, så min konst smälter in här.

Hötorgskonst har man ju hört talas om, men även den hässja med hö som Henry Persson och Göran Lindgren ställt upp utanför byastugan har rönt mycket intresse som konstinstallation.

– Ungdomar idag vet inte vad en hässja är och har än mindre varit med och gjort en, säger Berith Johansson Sandberg och skrattar till när hon tillägger att de faktiskt även fått bud på den.

22

år har Kvarnbyn bjudit in till konstvecka.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...