Fredag 13 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

Insamling av björnspillning ska bidra till en bra uppskattning av antalet björnar i länet. Våren 2020 ska vara klara våren 2020. Foto: PIXABAY

Björnräkning i länet

1200 björnars spillning ska DNA-analyseras för att ta reda på hur många björnar som finns i Västerbottens län. Länsstyrelsens rovdjursförvaltning kommer att använda resultatet som underlag.

LÄNET · Published nov 29, 2019 at 07:15

Ett flertal personer, däribland jägare, samebyar, länsstyrelsen i Västerbotten och allmänheten har samlat in prover av spillning under höster.

– Vi är glada över att så många personer har samlat in prover, det är 25 procent fler prover än senaste insamlingen 2014. Ju fler prover desto säkrare uppskattning kan vi göra, säger Jessica Åsbrink, vid Naturhistoriska riksmuseet, den myndighet som koordinerar björninventeringen i ett pressmeddelande.

Insamlingens mål är att få en uppskattning av björnpopulationen. 2014 gjordes den senaste inventeringen och då beräknades antalet björnar uppgå till 362 stycken i Västerbotten.

Det var på samma nivå som den tidigare inventeringen som gjordes 2009. Analysen av årets insamlade prover beräknas vara klar våren 2020.

Tunga droger hittades i Lövånger

LÖVÅNGER Polisen fick dubbel utdelning vid tillslag på två olika ställen i Lövånger i slutet av oktober månad. Efter spaning på ett par som misstänktes hantera kilovis med...

Ingen isbana i mellanbygden denna vinter

BURTRÄSK/LÖVÅNGER I våras var frågan om Lövånger eller Burträsk skulle ha en isbana säsongen 2019/2020. Med facit i hand blev svaret – ingen av dem. Burträsk har dock full fokus...

Natur i krock med kulturvärden

ÖVERKLINTEN Kulturvärden mot biologiska värden. Det var den bärande frågan som avhandlades när Samverkansprojekt Rickleån hade möte i Överklintens kvarn i förra veckan.

Döms för bidragsbrott

MELLANBYGDEN En kvinna i 30-årsåldern från Mellanbygdens norra spridningsområde har av Skellefteå tingsrätt dömts för två fall av bidragsbrott. Straffet blir villkorlig dom och...