Onsdag 3 juni 2020

Västerbottens Mellanbygd

Insamling av björnspillning ska bidra till en bra uppskattning av antalet björnar i länet. Våren 2020 ska vara klara våren 2020. Foto: PIXABAY

Björnräkning i länet

1200 björnars spillning ska DNA-analyseras för att ta reda på hur många björnar som finns i Västerbottens län. Länsstyrelsens rovdjursförvaltning kommer att använda resultatet som underlag.

LÄNET · Published nov 29, 2019 at 07:15

Ett flertal personer, däribland jägare, samebyar, länsstyrelsen i Västerbotten och allmänheten har samlat in prover av spillning under höster.

– Vi är glada över att så många personer har samlat in prover, det är 25 procent fler prover än senaste insamlingen 2014. Ju fler prover desto säkrare uppskattning kan vi göra, säger Jessica Åsbrink, vid Naturhistoriska riksmuseet, den myndighet som koordinerar björninventeringen i ett pressmeddelande.

Insamlingens mål är att få en uppskattning av björnpopulationen. 2014 gjordes den senaste inventeringen och då beräknades antalet björnar uppgå till 362 stycken i Västerbotten.

Det var på samma nivå som den tidigare inventeringen som gjordes 2009. Analysen av årets insamlade prover beräknas vara klar våren 2020.

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Polisen bygger ut

ROBERTSFORS Polisen i Robertsfors bygger ut sitt garage. Orsaken handlar inte alls om att antalet bovar ökat utan om att Region Nords dykgrupp behöver mer utrymme.

Mellanbygdskommuner klättrar i miljöranking

MELLANBYGDEN Både Skellefteå och Robertsfors kommun klättrar i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. Skellefteå ligger högt i rankingen bland...