Söndag 21 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Byggde sin egen bro

Bron över bäcken i Bäck, Bygdeå, hade tjänat ut men kommunen ville inte skjuta till några pengar. Då byggde byborna en egen bro. Invigningen skedde på Valborgsmässoafton.

BÄCK · Published maj 9, 2019 at 12:15

Då vägtrumman under bron rostat upp var bron på vägen vid E4:s norra infart till Bäck tvungen att stängas. Bron var sedan stängd i 1,5 år vilket var ett bekymmer på många sätt.

– För byborna är den jätteviktig. För det första har vi en busshållplats vid E4 där. Sen visar GPS:en den vägen och ingen annan väg. Vi hade en stor olycka en gång då ambulansen stod och visste inte vart de skulle ta vägen. Då var bron avstängd och det känns ju hemskt, säger Kennet Frohm, Bäck.

Posten har fått köra omvägar och även skoltaxin till byn med 28 hushåll.

Byn sökte bidrag från Robertsfors kommun till en ny bro men fick inga pengar med hänvisning till regler för enskilda vägar. Då gick en mängd aktörer in med sponsring för att få till en bro. Bönder från grannbyn, som bron är mycket viktig för, har bidragit, byakassan är tömd, bybor har varit med och betalat.

– Alla har bidragit, säger Folke Nilsson, även han Bäckbo.

– Det största jobbet har Åke (mer känd som Åke Sprängare) och Ulrika Gustafsson gjort. Vi kallar de inte sprängare längre utan bronbyggare, säger Kennet Frohm.

Bron var klar i höstas men invigningen skedde först på Vallborgsmässoafton.

– Det är som en befrielse att den är öppen. För hela byn, säger Kennet Frohm.

För byborna är den jätteviktig

Återseendets glädje präglade lågmäld visafton

BURTRÄSK Sommarens alla olika aktiviteter i rundlogen i Komministerparken i Burträsk är sedan en tid i full gång. På torsdagar kl. 19.00 är det Trivselkvällar med med fri entré...

Straffdramat fyller 50 år

LOSSMEN Idag, den 20 juli, är det 50 år sedan Neil Armstrong tog första steget på månen. Samma dag inträffade en annan händelse, av astronomiska mått, på en fotbollsplan i...

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...