Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Byggde sin egen bro

Bron över bäcken i Bäck, Bygdeå, hade tjänat ut men kommunen ville inte skjuta till några pengar. Då byggde byborna en egen bro. Invigningen skedde på Valborgsmässoafton.

BÄCK · Published maj 9, 2019 at 12:15

Då vägtrumman under bron rostat upp var bron på vägen vid E4:s norra infart till Bäck tvungen att stängas. Bron var sedan stängd i 1,5 år vilket var ett bekymmer på många sätt.

– För byborna är den jätteviktig. För det första har vi en busshållplats vid E4 där. Sen visar GPS:en den vägen och ingen annan väg. Vi hade en stor olycka en gång då ambulansen stod och visste inte vart de skulle ta vägen. Då var bron avstängd och det känns ju hemskt, säger Kennet Frohm, Bäck.

Posten har fått köra omvägar och även skoltaxin till byn med 28 hushåll.

Byn sökte bidrag från Robertsfors kommun till en ny bro men fick inga pengar med hänvisning till regler för enskilda vägar. Då gick en mängd aktörer in med sponsring för att få till en bro. Bönder från grannbyn, som bron är mycket viktig för, har bidragit, byakassan är tömd, bybor har varit med och betalat.

– Alla har bidragit, säger Folke Nilsson, även han Bäckbo.

– Det största jobbet har Åke (mer känd som Åke Sprängare) och Ulrika Gustafsson gjort. Vi kallar de inte sprängare längre utan bronbyggare, säger Kennet Frohm.

Bron var klar i höstas men invigningen skedde först på Vallborgsmässoafton.

– Det är som en befrielse att den är öppen. För hela byn, säger Kennet Frohm.

För byborna är den jätteviktig

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Elevdemokrati på annorlunda skolavslutning

LÖVÅNGER Om du tar en skolavslutning, minus kyrkan och tjocka släkten, vad får du då kvar? Jo, en övning i elevdemokrati! När coronapandemin ruckar traditionerna föds nya...

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.