Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Dags för avfärd till para-VM

Efter ett och ett halvt års förberedelser är det nu äntligen dags. Den 22 augusti påbörjar Eva Lindström och Amaranta resan ned mot para-VM i sportkörning i holländska Kronenberg.

VILLVATTNET · Published aug 16, 2018 at 12:00

Det här blir fjärde VM-resan för Lindström, men nu är det tio år sedan sist.

– Det känns spännande! Jag vet ju vad som krävs nu och är lugnare, men det hindrar ju inte att jag blir lite nervös när jag väl står på startlinjen, säger 60-åringen.

– Att vara 60 år och fortfarande kunna köra på elitnivå, det måste man gilla med den här sporten, säger Rolf Hedquist, Evas tränare och groom.

– Jag har aldrig åkt till ett VM så här väl förberedd, fortsätter Eva. Jag och och Rolf har tränat 1-2 gånger i veckan under lång tid.

VM-resan går totalt loss på omkring 50 000 kronor och då är även trippen ned till för-VM i maj inräknad. En insamling till resan täcker en del av kostnaderna.

– Det gör att det känns lite lugnare ekonomiskt. Vi kommer att ro det i land, säger Eva Lindström.

Utöver att se till att både kusk och groom har ett giltigt pass måste även Amaranta ha det. Passet, som utfärdas av internationella hästfederationen är giltigt i fem år och måste sedan förnyas.

Att delta på för-VM var en god investering. Dels var arenan enorm, vilket var bra att få en erfarenhet av. Teamet insåg också att en av deras vagnar var en meter för lång för att kunna köras optimalt på arenan, så nu har de fixat en ny vagn.

– Det är en väldig fördel att ha kört hindren, för de var inte lätta. Det var ett uppvaknande angående nivån på tävlingarna. Kraven har höjts på kontinenten och Sverige har inte riktigt hängt med, säger Hedquist.

Evas bästa resultat i para-VM är ett brons i lagtävlingen från 2004, men det blir svårt att upprepa den här gången. På grund av att en av de potentiella svenska deltagarna inte fick ett godkänt läkarintyg ställer Sverige endast upp med två ekipage, som måste prestera lika bra som de andra nationernas tre deltagare.

– Jättesvårt, och dessutom är tävlingarna mycket tuffare än för 20 år sedan, betonar Eva Lindström.

– Men med tre ekipage hade bronset varit nästan givet, så jag är så klart kritisk till att det där intyget inte gick att ordna, säger Rolf Hedquist.

Väl nere på Storåkerns hästarena blir det tydligt att Amaranta är en 18-åring som kräver en del uppvärmning. Eva manar på med kommandona "Ja!", "Schh!" och "Ööö...ka!" i dressyrbanan. Mellanbygdens reporter åker med i vagnen, medan Hedqvist håller ett vakande öga på tempo och stil.

– Han har en fin bogfrihet, men idag saknas det där extra trycket, det som kan skilja mellan en sjua eller en nia i poäng, analyserar Hedquist.

Tur att det är några träningspass kvar innan den långa resan till para-VM.

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.