Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Foto: ARKIV/LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Dags för riksfärdtjänst till jul

Det lackar mot jul – i alla fall för den som vill beställa riksfärdtjänst inför jul- och nyår.
Invånare med funktionshinder i Robertsfors kommun måste göra sin ansökan senast den 5 november. För berättigade Skellefteåbor går deadline sex veckor före jul- eller nyårsresan.

Mellanbygden · Published okt 26, 2018 at 08:15

Ansvariga vid Robertsfors och Skellefteå kommun har nu börjat påminna sina invånare som omfattas av färdtjänst och riksfärdtjänst om att börja tänka på eventuella resor över jul- och nyårshelgen

För berättigade till riksfärdtjänst i Skellefteå kommun ska ansökan helst vara inkommen sex veckor för avresan över jul- och nyår.

– Det är ganska många som söker och kommer man tätt inpå kan det bli knapert om tid, säger Malin Stare, chef för Avgifter och färdtjänst i Skellefteå kommun.

Hon fortsätter:

– Vi kan dock inte avvisa en ansökan även om den inkommer en vecka innan. Men då kan det bli tidsnöd. Resan ska ju hinnas med att både handläggas och bokas.

Finns det de som tycker att de måste ansöka för lång tid i förväg?

– Vi har inte fått några sådana reaktioner än. För vem som helst som reser vid en tidpunkt när många andra reser är det en fördel att man planerar och bokar så fort man vet när man ska resa.

Skellefteå kommun annonserade i lokalpressen förra veckan om att vara ute i god tid med ansökan.

– Vi räknar med ansökningar. Inför jul- och nyår har vi högst tryck.

Vart åker Skellefteåborna vanligtvis med riksfärdtjänst?

– Främst till närliggande kommuner, som Umeå, Luleå och Piteå. På sommaren blir det i regel längre resor, säger Malin Stare.

För invånare i Robertsfors kommun ska en ansökan om riksfärdtjänst ha kommit in senast den 5 november.

– Alla som åkt med riksfärdtjänst under året har fått hem ett brev i brevlådan om när man ska ansöka, säger Agnes Björk, riksfärdtjänsthandläggare i Robertsfors.

Upplever en del att de måste ansöka för lång tid i förväg?

– Nej, jag upplever att folk tycker att det fungerar bra.

Vart åker Robertsforsborna med riksfärdtjänsten?

– Mycket till Skellefteå och Umeå, säger Björk.

Resenären betalar en egenavgift beräknad på avstånd oavsett transportsätt. Upp till 100 kilometer är egenavgiften 105 kronor och exempelvis 600 kronor upp till 750 kilometer, enligt Riksfärdtjänstens preliminära uppskattningar.

Resenärer under 26 år och studerande betalar 70 procent av egenavgiften.

Färdtjänstens och riksfärdtjänstens eventuella tillkortakommanden har inte varit en fråga för PRO på länsnivå, enligt Sam Venngren, ordförande för PRO i Västerbotten.

– Jag planerar inte min julledighet och mina resor före den 11 november, (deadline i Vännäs och Vindeln är 12 november) men det är bara min personliga kritik.

Abbas Haghjo, vice ordförande i Funktionsrätt Västerbotten som samordnar funktionshinderrörelsen i länet, betonar att han inte kan uttala sig om hur färdtjänsten fungerar i enskilda kommuner i Västerbotten.

– Det finns alltid viss kritik mot hur färdtjänsten fungerar, att den inte kommer i tid och hur den hämtar och lämnar med mera. De här problemen har funnits och finns.

Abbas Haghjo känner dock inte till någon kritik mot riksfärdtjänsten.

– Målet från vår sida är att man måste kunna leva som alla andra även med funktionshinder. Man ska inte behöva planera sitt liv tre månader innan.

Det här är riksfärdtjänst

  • Personer med stora och varaktiga funktionsnedsättningar och som på grund av detta måste resa på ett särskilt kostsamt sätt mellan kommuner i Sverige kan beviljas riksfärdtjänst.
  • En förutsättning för att bli beviljad riksfärdtjänst är att resan inte kan genomföras på egen hand med hjälp av tranportföretagens kostnadsfria assistansservice.
  • Egenavgiften i riksfärdtjänst beslutas av regeringen.

Källa: Umeå kommun

5

november är sista ansökningsdag i Robertsfors

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.