Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Tommy Johansson har hittills inte blivit smittad av covid-19. ”Men självklart känner jag en oro för att bli smittad”. Foto: EMMA GARZON

De drabbas värst av svår covid

Risken att drabbas av svår covid-19 är större bland yrkesgrupper som jobbar nära människor. Trafiklärare är högst upp på listan.
– Självklart känner jag en oro, säger trafikskoleägaren Tommy Johansson i Vännäs.

LÄNET · Published apr 1, 2021 at 15:15

Centrum för arbets- och miljömedicin har genomfört en omfattande studie av hur stor risken är för olika yrkesgrupper att drabbas av svår covid-19. Studien har genomförts med hjälp av uppgifter från Region Stockholm om covidsjuka personer som har vårdats på sjukhus.

Det finns ett tydligt samband att drabbas om man jobbar nära människor. Högt upp på listan finns tandläkare, sjukgymnaster och idrottsutövare. Men trafiklärare och trafikinstruktörer hamnar på en dyster förstaplats. Enligt studien löper trafiklärare och trafikinstruktörer 2,7 gånger högre risk att drabbas av svår covid-19 jämfört med yrkesgrupper i allmänhet. Det rör sig dock om ett litet urval.

Tommy Johansson driver den nystartade körskolan Körkort i Vännäs, och innan dess har han arbetat som trafiklärare i fem år. Hittills har han klarat sig från att bli smittad av covid-19.

– Men självklart känner jag en oro för att bli smittad.

Oron handlar inte bara om sjukdomen. Han funderar också på hur han som egenföretagare kommer påverkas ekonomiskt av att vara borta från jobbet på grund av covid-19, om han kommer få något statligt stöd.

För att minska risken för smittspridning spritar Tommy Johansson bilen och han har dessutom krav på att man ska vara frisk för att köra och att alla elever ska bära munskydd.

– För det mesta är ungdomarna bra på det, och har med sig egna masker. Men vissa anser att de inte behöver mask för att de har vaccinerat sig, men jag har det som allmänt krav.

Tommy Johansson har haft en del elever som har avbrutit sina körlektioner, då de tillhör riskgrupper.

Fler nyheter från mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

By gjorde ett riktigt (ur)klipp

KALVTRÄSK Bert-Åke Karlsson från Kalvträsk ärvde en stor samling pärmar med tidningsklipp efter sin far Allan. Efter Bert-Åkes bortgång i somras har byaföreningen i Kalvträsk nu...

Nils hade kostsam snövinter i maskinförarskogen

FLARKEN Letande efter översnöat virke, problem med framkomligheten, halverad produktion i skördaren och kraftigt ökad bränsleförbrukning. Skogsföretagaren Nils Burlin har ”hängt...

Ett växande Lely Center

FLARKEN Företaget Lely Center i Flarken som bygger och renoverar stall går som tåget. 2018 bildade man ett systerföretag som heter Fjössystem Sverige AB som innebar ökade...

Succétränaren tar ett sabbatsår

BUREÅ/SKELLEFTEÅ Bureå har på senare år haft en fin tradition av unga och framgångsrika fotbollstränare. Mest framgångsrik är nog Fredrik Asplund, som snudd på förde Moröns damer till allsvenskan i fjol.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport