Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Linnéa Lilo har fått en större respekt för åskan efter händelsen nere i stugbyn. Under intervjun rullar dessutom ett nytt åskväder in över Vitberget. Foto: MORGAN BOHMAN

De hade laddat möte med blixten

Barnvakt var ordnad, ansiktsmaskerna lagda och bastun uppvärmd. Men den planerade spakvällen blev snart lite väl spännande när blixten plötsligt slog ned.

KALVTRÄSK · Published aug 10, 2018 at 08:15

Kalendern visade fredag den 13 juli när systrarna Linnéa Lilo och Frida Bäckström styrde upp en spakväll i stugbyn vid Kvarnedan i Kalvträsk. Lugn och avslappnad kvalitetstid stod på schemat.

Medan bastun värmdes upp tog systrarna ett dopp i Kvarnedan och regnet började falla. Det blev kallt i luften och Linnéa ville gå upp, men Frida tyckte att de kunde simma ett varv till. Det var då Frida såg en blixt bakom kvarnen.

Sedan kom stöten.

– Det första jag kände var dödsångest, sen att jag skulle rädda Frida och sedan tanken "när kommer nästa?", berättar Linnéa Lilo.

Systrarna tog sig upp ur vattnet och spurtade upp till bastun, medan haglet började falla.

– Frida är sjuksköterska och ringde för att kolla upp vad vi borde göra. De ville skicka oss till lasarettet, men vi körde själva till vårdcentralen i Norsjö i stället.

Där kollades EKG och båda mådde bra, utan fysiska smärtor. De kunde åka hem igen, knappt märkta av erfarenheten.

– Jag har aldrig varit rädd för åska eller ens brytt mig förut, men det märks att det är mäktiga krafter. Man tänker ju på hur det hade gått om blixten slagit ned direkt i vattnet, säger Linnéa Lilo eftertänksamt.

En stor portion respekt för naturkrafterna har hon med sig efter händelsen, som kunde slutat betydligt värre.

– Jag kommer nog aldrig att bada när det regnar igen och jag känner mer oro för barnen nu och ropar in dem snabbare när jag hör åskan.

Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet, anser att systrarna hade turen med sig den där kvällen.

– De var på en utsatt plats och i och med att de kände en stöt var nog nedslaget inte så långt bort.

Vad var den största faran?

– Faran med att vara i vattnet när blixten slår ned är att benen kan bli förlamade. Inte permanent, men tillräckligt länge för att du ska drunkna.

Blixten söker den kortaste och lättaste vägen ned till marken och såväl vatten som människor leder ström bra. Om man träffas gäller det att ha tur, så att blixten inte passerar genom, och slår ut, de inre organen. För blixten är bra på att hitta vägar fram, även över längre distanser.

– Vi har till och med sett blixten slå ned i marken, gå 100 meter genom ett potatisland och sedan ned i vattnet, säger Vernon Cooray.

Den bästa relationen till åskan är att hitta rätt balans mellan rädsla och respekt.

Att någon dör av ett blixtnedslag i Sverige händer ungefär en gång per år och nyligen avled en kvinna i Kvicksund efter att ha träffats av blixten. Är kvoten därmed uppfylld?

– Risken att dödas är extremt liten, men det betyder inte att man inte ska respektera åskan. Den där enda personen kan vara du, avslutar Vernon Cooray.

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.