Lördag 19 juni 2021

Västerbottens Mellanbygd

Inlämningen för självtester på Robertsfors Hälsocentral. Foto: ELIAS LILJESTRÖM

De nya restriktionerna som gäller från 1 juni

Från och med 1 juni råder nya och lättade restriktioner i Sverige. Det handlar om deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Folkhälsomyndigheten menar att samhället i stort kommer att kunna återgå till ett normalläge i september 2021.

SVERIGE · Published jun 2, 2021 at 07:15

Från och med den 1 juni gäller bland annat att vid arrangemang inomhus med anvisade sittplatser så blir deltagartaket 50 deltagare. För arrangemang utan anvisade sittplatser är begränsningen fortsatt åtta deltagare.

För arrangemang utomhus med anvisade sittplatser höjs antalet till 500 deltagare och för arrangemang utomhus utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 personer.

För idrott- och tävlingsarrangemang utomhus, exempelvis motionslopp, införs särskilda regler och deltagarantalet höjs till 150 deltagare.

Skulle det behövas så har Folkhälsomyndigheten möjlighet att besluta om sänkta deltagartak regionalt.

Nu kan även marknader och nöjesparker öppna, men då med krav på smittskyddsåtgärder.

I mindre skala kommer även lägerverksamheter för barn och ungdomar att tillåtas.

Restauranger får hålla öppet till klockan 22.30 och alkoholservering kommer tillåtas till klockan 22.00.

I en rapport till regeringen skriver Folkhälsomyndigheten att samhället i stort bedöms kunna återgå till ett normalläge i september 2021. Men för att det ska vara möjlig så krävs det att vaccinationsinsatsen fortsätter som planerat och att alla tillsammans fortsätter följa de regler och rekommendationer som finns.

Anpassningar av smittskyddsåtgärder föreslås ske successivt beroende på läget och kommer att ske utifrån en nivåindelning i tre steg.

– Vi ser inga stora risker att i det här läget genomföra förändringen. Men det finns alltid risker om man uppfattar det som att nu är det över. Skulle detta fallera får vi en högre smittspridning. Men de här förändringarna är i sig inte riskabla. Vi ser också, i vår uppföljning, att smittspridningen följer vårt huvudscenario, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till Expressen.

Samtidigt vill Folkhälsomyndigheten betona att faran är långt ifrån över.

– Vi måste fortsätta ha en vaksamhet och försiktighet. Det kommer vara fortsatt riskabelt med utlandsresor. Att gå tillbaka till en tid då vi inte behöver tänka på covid kommer inte i september, säger Johan Carlson.

Fler nyheter från mellanbygden

Lammgård lägger i grön växel

LÖVSELE Det är dags för generationsväxling i "grönsaksfabriken". Nu tar lammproducenterna Regina och Oskar Berg på Bergsåkersgården över Kräkångers Ekogårds grönsaksodling.
Mellanbygden rekommenderar

Kryptovalutabolag skapar datacenter i Robertsfors

ROBERTSFORS Stabil och grön elförsörjning tillsammans med ett kallt klimat lockar blockchainbolaget Bikupa Datacenter 2 AB att bygga ett datacenter i BrukEtt i Robertsfors.

Nicke ny BIF-ordförande

BUREÅ Han hade provat nästan alla roller i föreningen. Därför tog sig Nicke Johansson an uppgiften som ordförande i Bureå när han fick förfrågan.
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport