Söndag 19 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Den första paltfesten på nylagt golv

Konceptet med matkvällar i byagården i Botsmark har några år på nacken, men under vecka 41 hölls paltfesten på ett alldeles nylagt golv.

BOTSMARK · Published okt 16, 2019 at 12:15

2011 var första gången det bjöds in till julbord i byagården och numera är det fyra matträffar på hösten och fyra på våren.

För Karin Grundström, som är född i Botsmark och för fem år sedan flyttade hem, har matkvällarna varit ett bra sätt att återbekanta sig med byn. Hon var med i köksgruppen i tre år.

– Det blir som en gratisbiljett att lära känna folk. Det kommer ju 70-80 personer och så är det god mat.

Både den äldre och den yngre generationen möts på byagården. Jennie Holmgren tillhör den senare gruppen.

– Jag tycker om träffarna. Kul att de vill ställa upp och laga mat. Det är väldigt uppskattat från vår familj och många kommer utifrån.

Ett sällskap på fem personer har bland annat kommit från Vindel-Ånäset.

– Det är fantastiskt bra ordnat. De är jätteduktiga som arrangerar det här, berömmer Martin Flumé.

– Damerna i köket är ju den viktigaste biten i det här, betonar Tage Bergqvist.

Även Elisabeth Nordström, som bor i Luleå, ger perspektiv på träffen.

– Det är trevligt med byagemenskapen. Den har vi inte i Luleå på samma sätt. God palt får man också!

De ideella damerna i köket hade kokat omkring 250 paltar och kunde glädjas åt en bättre arbetsmiljö efter golvbytet den 1 oktober.

– Det känns jättebra. Det här golvet är mycket tystare, men det var en stor investering på över 200 000 kronor, så nu får vi laga mycket mat framöver för att ro det här i land, säger Gun-Lis Forssell med ett skratt.

Utöver matträffarna lagar köksgruppen även mat åt arbetarna i vindkraftsparken några gånger i månaden.

Elpriset styr vattenkraften

LÄNET Elpriset har fått en allt större betydelse för när vattenkraftsbolagen väljer att producera elström. När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler att spilla ut...

Lever i hopp om en ljus framtid för gatlysena

Hökmark Kampen för att behålla gatlysena i byarna i Skellefteå kommun befinner sig i ett avvaktande läge just nu. Politikerna på ett möte om gatlysen som hölls för ett tag sedan...

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

50 000 kronor i 7-milapotten

ROBERTSFORS 50 000 kronor finns i potten när den 50:e upplagan av skidloppet 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors åks denna vinter söndag 16 februari.