Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

I dagsläget är det inte aktuellt med några ändringar i besöksförbudet. Det görs få undantag, så kontakten med nära och kära får fortsatt ske utomhus på varsin sida om en glasskiva. Foto: PIXABAY

Det är fortsatt besöksförbud

På folkhälsomyndighetens presskonferens hör vi hur coronaläget blir allt bättre i Sverige. Samtidigt har smittan ökat igen i många andra länder. Pandemin tycks vara långt ifrån över.

Corona · Published aug 8, 2020 at 07:16

Då det blir allt färre människor i Sverige som nu insjuknar i Covid-19, är det många som ser ett nära slut på isoleringen och hoppas på att få träffa sina nära och kära igen.

Därför har vi ställt frågan till både Skellefteå och Robertsfors kommuner, men fått ett nedslående svar på den punkten.

– Nej, inga ändringar i besöksförbudet är aktuella i dagsläget, säger Sarah Lundberg, verksamhetschef på Vård och omsorg på Skellefteå kommun.

– Vi vågar inte släppa på det då vi fortfarande har en allmän smittspridning i Västerbotten och det finns risk för en ny våg med många smittade, som vi börjat se hända i omvärlden.

Tillåts inte ens besök av anhöriga med bekräftade antikroppar mot Covid-19?

– Ingen får fribiljett för inomhusbesök på våra vård- och omsorgsboenden, förklarar Sarah Lundberg, varje undantag från besöksförbudet bedöms fortfarande individuellt utifrån risken för smittspridning, med fokus på att skydda de äldre.

– Undantag ges endast vid särskilda omständigheter, t.ex. för besök under de sista dagarna i livets slutskede.

Hur har de boende upplevt isoleringen?

– Vårdtagarna har påverkats i olika grad och på olika sätt från person till person, förklarar Sarah Lundberg.

– Personalen på boendena har verkligen arbetat systematiskt med att försöka fylla vårdtagarnas dagar med värdeskapande aktiviteter.

– Något som vi uppmärksammat är att flertal demenssjuka har mått lite bättre i sin demenssjukdom under våren.

– Detta kan bero på att det är lugnare miljö på enheterna när färre personer vistas i lokalerna, avslutar Sarah Lundberg.

I Robertsfors kommun får vi liknande svar, och även här framhålls personalens insatser.

– Omvårdnadspersonalen har gjort ett fantastisk arbete under denna period med allt vad detta har inneburit med utarbetande av olika planer och förebyggande arbete för att minska smittspridningen, berättar Ewy Andersson, avdelningschef äldre och funktionshinder.

Har personalen fått någon semester?

– De har kunnat ta ut sin semester som planerat.

Hur har ni löst bemanningen under semestrarna?

– Vi har tagit höjd i personalbemanningen för att säkerställa om vi skulle få en smittspårning, detta för att verksamheten ska vara förberedda resursmässigt, avslutar Ewy Andersson.

Ingen får fribiljett för inomhusbesök på våra vård- och omsorgsboenden.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...