Torsdag 9 april 2020

Västerbottens Mellanbygd

"Det känns spännande att få börja igen"

Natten mot lucia 2018 brann Patrik Ögrens stall i Kvarnfors ned och 35 djur dog. Patrik bestämde sig för att bygga upp ett nytt stall och i förra veckan kunde de första 20 korna återvända till hemmet efter att ha fått vara hos olika hjälpsamma bönder i mellanbygden.

Kvarnfors/Ånäset · Published feb 21, 2020 at 12:15

– Det känns bra, det känns spännande att få börja igen, säger Patrik med ett leende.

Natten mot lucia 2018 då stallet brann vaknade Patrik av det ringde på mobiltelefonen, det var ett larm som meddelade att något var i görningen. Hans bil stod i en carport som anslöt till stallet och billarmet som reagerar på värme var kopplat till mobiltelefonen.

– Det var ju räddningen. Hade jag inte hört det hade jag kanske aldrig märkt det. Då hade jag kunnat brinna inne. Så det var som tur i oturen, sade Patrik efter olyckan.

Patrik brukade dessutom aldrig parkera i carporten uten i ett annat garage.

– Det var en snökant framför garagedörren så jag tänkte att det är lika bra att jag ställer bilen i carporten, förklarar han.

Räddningstjänst från Robertsfors, Ånäset, Lövånger och Umeå larmades till platsen. Vid framkomsten var delen där ungdjuren fanns helt övertänd och bostadshuset som står relativt nära stallet var hotat till en början.

Patrik lyckades rädda de allra flesta korna, ett 100-tal, men 35 djur brann inne.

– Det var en chock i början, men nu har man vant sig med det och ser fram emot att börja om igen.

Huset ligger rejält avskilt och hans sambo var bortrest så det kunde ha slutat ännu värre.

Tidigare var det oklart, men nu finns det en förklaring till vad som orsakade branden.

– Det var motorvärmaren i traktorn som orsakade branden. Det hade blivit gnistbildning i kontakten för det var lite glappkontakt. Det glödgade i den och det blev varmgång.

Patrik var tidigt på det klara med att han ville bygga upp ett stall igen och fortsätta med verksamheten. Efter olyckan blev det en försäkringsfråga.

Hur har det gått med den frågan?

– Jo det har varit lite besvärligt men det har ändå gått hyfsat bra. Men det täckte ju inte allt, säger Patrik.

Kostnade för det nya och helautomaterisade stallet som är betydligt större än det föregående är över tio miljoner kronor.

Andra bönder i området engagerade sig och erbjöd sig att ta emot korna som saknade ett hem efter branden.

– Det har varit toppen, de har verkligen ställt upp för mig och det ska ha en stor eloge.

Gästgivargården i Grimsmark, Ängesbäcken i Kålaboda, Rickla mjölk, John Bard, Torsfäboda gård, Berglunda gård, Morlunda gård, Bröderna Forsberg, Åberg farming och Ahlgren i Flarken/Västbyn har under mer än ett år tagit hand om ett 60-tal kor tillsammans.

Förra veckan kunde Patrik hämta hem ett 20-tal kor från de andra bönderna och det gick inte att ta miste på glädjen. En första provmjölkning gjordes i det nya stallet.

– I morgon kommer det en lastbil från Ahlgrens med tolv stycken kor, sedan blir det inga fler på en vecka. Det är ganska mycket jobb med att träna in dom här, sade Patrik vid Mellanbygdens besök.

Det var motorvärmaren i traktorn som orsakade branden.

Detta har hänt

  • Natten mot lucia 2018 brann Patrik Ögrens stall i Kvarnfors, Ånäset ned och 35 djur dog.
  • Ett 100-tal räddades och ett tiotal bönder öppnade upp sina stall för korna som saknade ett hem. Där har de varit kvar i mer än ett års tid.
  • Ett helt nytt helautomatiserat stall som byggts av Flarkenföretaget Lely står nu klart. Stallet kostade mer än tio miljoner kronor att bygga.
  • Förra veckan kunde Patrik Ögren ta hem ett 20-tal kor och gjorde en första provmjölkning.

Tre nya döda i Västerbotten

Länet I dag torsdag rapporterar regionen att ytterligare tre personer avlidit till följd av covid-19 i länet, två under dagen och en i tisdags.

LUAIK lämnar över driften av Näsåkern

LÖVÅNGER Ishockeysäsong börjar sakta gå över till fotbollssäsong. Men en annan övergång är också aktuell. Idag, den 1 april, lämnar LUAIK över driften av Näsåkerns idrottsplats...

Eftertanke när berättande tystnar

MORA Under hela 2010-talet har Linda Marklund utvecklat sitt berättande. När rösten nu ofrivilligt tystnar under vår och försommar återvänder hon i stället till grundstoffet och...

Lokalvårdare rädda för smittan

Robertsfors kommun Lokalvårdare inom Robertsfors kommun säger att de saknar ombyten och menar att de riskerar att dra med sig eventuell smitta, både hem och mellan olika...

Årets stora musikfest är i riskzonen

BURTRÄSK Spelmansstämman Burträsksvängen arrangerades första gången 1976. Under dessa 44 år har det självklart varit både upp- och nedgångar, men aldrig tidigare har den stora...

Blödande bransch letar lösningar

Corona Den svenska livescenen befinner sig i en ekonomisk kris. Musiker, artister och scenarbetare har det tufft och riskerar i värsta fall personlig konkurs. Men från branschens...