Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Det ska va' Gotland å leva

Hans Lundberg hade bott på Gotland och i Stockholm i drygt 50 år, men 2015 hörde han ett rop från vildmarken. Han började söka efter ett litet eternithus i Norrlands inland och snart fann han det – i Kalvträsk. Nu inväntar han det perfekta tillfället att lämna Stockholm för gott.

KALVTRÄSK · Published jul 21, 2018 at 10:15

När Mellanbygden träffar Hans Lundberg i Kalvträsk är han lite uppspelt. Dagen innan besökte han Mårdseleforsen och...

– Jag passerade en by som hette Gotland! Det var lite coolt!

Glädjen kan tyckas lite oproportionerlig, men den har sin förklaring. För trots att Hans föddes och levde de första två åren av sitt liv i Linköping, så är det från Gotland han har med sig både dialekt och en stor del av sin identitet.

– Språket och kulturen, det präglar en så mycket under de första åren, konstaterar han på karakteristisk gotländska.

Efter 25 år på Gotland gick flyttlasset till Stockholm och Hans beskriver sin arbetslivsbakgrund som brokig. Jobb som chaufför, på bank och som sjöman är några av de många nedslagen.

Just nu kör han buss i Stockholms innerstads lokaltrafik, ett jobb med mycket stress och oräkneligt antal intryck under en dag. Värst är det med cyklisterna, som dikterar sina egna regler och "ligger som bålgetingar runt omkring en och kör slalom".

– Värst är de vi kallar "MIT", män i trikå. De kör i 50 blås och stoppar inte för något, säger Hans och tar sig åt pannan.

Kanske var det de bångstyriga cyklisterna som birog till att Hans en dag, år 2015, fick nog. Han mindes att radioprofilen Gert Fylking en gång hade sagt att alla borde bo ett år i Norrland innan de dör. Hans drabbades av vildmarksromantik och satte upp ett väldigt specifikt mål:

– Jag skulle hitta ett litet eternithus i Norrlands inland. Jag tänkte att det var en vanlig hustyp och dessutom underhållsfritt.

Det gick trögt inledningsvis, men sen kom genombrottet.

– Jag snubblade över en hippieblogg där folk pratade om att det var vackert i Kalvträsk.

Det ena ledde till det andra och tre år efter att projektet startade sitter Hans Lundberg nu i sitt eternithus i Norrlands inland. I mars 2017 köpte han huset och fann sig snart tillrätta.

– Kalvträsk och de som bor här har varit väldigt öppna och nyfikna, inte alls så buttra och truliga som ni "ska" vara enligt stereotypen, säger Hans och ställer sig samtidigt frågande till varför han så sällan hör en annan norrländsk specialitet – det jakande läppljudet på inandning.

För Hans svarar huset i Kalvträsk både mot ett frihets- och ett friluftsintresse. I Stockholm är det för trångt och på Gotland är det alldeles för reglerat och turistexploaterat för att han ska kunna ägna sig åt sina fritidsintressen: att köra enduro, fiska och jaga.

– Ska man jaga i södra Sverige måste man ju ha tillhört kungens stab i tio år.

Ingen har någonsin tillfrågat Hans om han vill bli amabassadör för Stockholm och tur är nog det. Han har inga högre tankar om huvudstaden.

– Enda anledningen att bo i Stockholm är jobb och nöjen, resten är negativt. Fattar faktiskt inte att någon vill bo där, säger han och fortsätter:

– Ska man klara att bo i Norrland måste man ta egna beslut och gilla att lalla runt själv. Jag citerar E-Type på den punkten, jag kan roa mig själv.

För Hans har det varit ett tydligt lyft av skaffa ett billigt hus i Norrland.

– Allt blir mycket enklare att bo så här, det är ingen som jagar en med p-böter, våld och kriminalitet. Men visst kostar det en del, för man måste ju ha en stor fordons- och verktygspark för att klara sig, säger Hans, som bytt enduromotorcykeln mot en skoter.

Hans letar efter busschaufförsjobb i Norrland, men har ännu inte hittat något. Men, vis som han är av husköpet, vet han att rätt läge när som helst kan dyka upp. Och då säger han upp hyreslägenheten på Södermalm och flyr Stockholm för gott.

– Jag ser med tillförsikt fram emot de nya perspektiv som öppnad via ett boende här, säger Hans Lundberg.

Han har insett att livet ska va' Gott(land) å leva. Annars kan det faktiskt "kvetta".

Man måste ta egna beslut och gilla att lalla runt själv.

Hans Lundberg

Ålder: 56

Bor: "Hyreslägenhet på Södermalm, husvagn på Gotland och hus i Kalvträsk."

Familj: "Nja, särbo. Jag måste ju leva upp till normen som den ensliga eremiten." (skratt)

Ett särskilt projekt jag har i Norrland: "Det är hela konceptet med ett alternativt och intressantare liv. Det var dags för en förändring."

Mitt favoritsätt att transportera mig är: "Det är vespan. Den är fantastiskt allsidig med sin släp. Jag kan dra både kajaken, ved och trädgårdsmöbler med den. Jag har haft den i över 20 år och kört mer än ett varv runt jorden med den, 5 000 mil."

Om du vore en del av den norrländska naturen, vad skulle du vara och varför: "Ett fritt strövande lodjur, för jag gillar kattdjur."

Favoritmat: "Jag äter vällagad och omsorgsfullt gjord mat och dricker hembryggt öl."