Söndag 28 februari 2021

Västerbottens Mellanbygd

En man i 20-årsåldern har dömts för vårdslöshet i trafik. Foto: ARKIV

Döms för vårdslöshet i trafik

En man i 20-årsåldern från norra delen av mellanbygdens spridningsområde har dömts för vårdslöshet i trafik. Straffet blir 40 dagsböter á 50 kronor.

MELLANBYGDEN · Published dec 13, 2019 at 12:00

Mannen i 20-årsålder körde bil i Skellefteå den i mars 2019 och enligt åklagaren då "väsentligt brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna". Detta genom att mannen kört på fel sida vägen i en kurva och kolliderat med en annan personbil.

Mannen förnekar brott och menar att kvinnan som körde den andra personbilen kört för långt till vänster i sitt körfält och därmed orsakat olyckan.

Kvinnan hade denna morgon kört bilen upp för en backe. I bilen färdades även hennes make, hennes dotter och hennes pappa. Mannen i 20-årsåldern körde i motsatt riktining ned för backen och bilarna kolliderade i en kurva.

Båda bilarna åkte ned i diket på samma sida av vägen. Kvinnan upplevde att hon mötte en bil som körde mycket snabbt i hennes körfält. Hon menar därför att hon höll ut så långt som möjligt till höger tills att det blev tvärstopp.

Den nu dömde menar att han antog att den högsta tillåtna hastigheten var 30 kilometer i timmen och att det inte gick att hålla så mycket högre hastighet på grund av farthinder och kurvor. Han menar att han även haft solen i ögonen och att han var på väg att fälla ned solskyddet men menar att detta inte ska ha påverkat utgången.

Han har även uppgett att han inte vet vart på vägen krocken ägt rum men menar att han inte vid något tillfälle befunnit sig med bilen i mötandes körfält. Någon förklaring till varför hans bil hamnat i diket på vänster sida har han inte.

Tingsrätten menar att det efter utredningen som gjorts, utifrån bilarnas placering och skrapmärken, är ställt utom rimligt tvivel att mannen i 20-årsåldern kört bilen i en kurva i mötande körfält. Mannens förklaring anses vara motbevisad och mannen har därmed brustit i omsorg och varsamhet och orsakat olyckan.

Fler nyheter från mellanbygden

Sara lär ut skrivande

BYGDEÅ För de som drömmer om att skriva genomförs två kurser under våren i Robertsfors. Det är författaren Sara Wikman, Bygdeå, som genomför kurserna.
Mellanbygden rekommenderar

VIDEO: Ska dra upp traktor från fem meters djup

DJÄKNEBODA I dag förberedde Ume Assistance, tillsammans med dykare för att dra upp den traktor som åkte genom isen på Djäknebodasjön i Djäkneboda den 17 februari.

Fler alternativ för djurjobben

MELLANBYGDEN En bransch där du blir efterfrågad och lätt kan hitta jobb om du är beredd att röra på dig lite. Så ser branschen för djurskötare ut just nu. Dessutom blir...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport