Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

"Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder"

Engångsgrillar kan vara ett praktiskt alternativ vid grillningen men de kan också innebära en stor brandvara både i naturen och i soprummen.

MELLANBYGDEN · Published jun 3, 2018 at 07:15

Eldningsförbud innebär inte att det är helt förbjudet att grilla men just engångsgrillar ska undvikas.

– Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder, de kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen.

Även efter användning så kan engångsgrillarna orsaka ett problem, många bränder har uppstått i soptunnor eller soprum efter att en dåligt släckt engångsgrill kastats bort.

Det kan finnas undantag för särskilt iordningsställda grillplatser men i så fall är det angivet på platsen.

Även om man befinner sig på en plats där det är tillåtet att använda engångsgrill trots eldningsförbudet så gäller det att tänka sig för, menar Björn Björkman:

– Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada.  De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar många bränder orsakade av grillning utomhus. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på.

Eldningsförbud

Sedan den 29 maj råder eldningsförbud i bland annat Robertsfors, Vindeln, Bjurholm, Nordmaling och Umeå.

Beslutet omfattar eldning med öppen låga samt arbeten som kan ge upphov till gnistbildning. Undantag gäller för hygges- och naturvårdsbränningar som anmäls till SOS Alarm. Det är tillåtet att elda med kol eller briketter i fasta, iordningsställda grillplatser och i utegrillar i egen trädgård.

Källa: Umeå kommun

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...