Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

"Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder"

Engångsgrillar kan vara ett praktiskt alternativ vid grillningen men de kan också innebära en stor brandvara både i naturen och i soprummen.

MELLANBYGDEN · Published jun 3, 2018 at 07:15

Eldningsförbud innebär inte att det är helt förbjudet att grilla men just engångsgrillar ska undvikas.

– Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder, de kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen.

Även efter användning så kan engångsgrillarna orsaka ett problem, många bränder har uppstått i soptunnor eller soprum efter att en dåligt släckt engångsgrill kastats bort.

Det kan finnas undantag för särskilt iordningsställda grillplatser men i så fall är det angivet på platsen.

Även om man befinner sig på en plats där det är tillåtet att använda engångsgrill trots eldningsförbudet så gäller det att tänka sig för, menar Björn Björkman:

– Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada.  De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar många bränder orsakade av grillning utomhus. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på.

Eldningsförbud

Sedan den 29 maj råder eldningsförbud i bland annat Robertsfors, Vindeln, Bjurholm, Nordmaling och Umeå.

Beslutet omfattar eldning med öppen låga samt arbeten som kan ge upphov till gnistbildning. Undantag gäller för hygges- och naturvårdsbränningar som anmäls till SOS Alarm. Det är tillåtet att elda med kol eller briketter i fasta, iordningsställda grillplatser och i utegrillar i egen trädgård.

Källa: Umeå kommun

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...