Måndag 25 mars 2019

Västerbottens Mellanbygd

Europacup i Bygdsiljum

Trots det trista vädret fanns det som svensk mycket att glädja sig åt då en deltävling i Europacupen i Puckelpist avgjordes i Bygdsiljum. Hela fem pallplatser stod de svenska åkarna för, vilket var över förväntan.

BYGDSILJUM · Published feb 13, 2019 at 12:00

Ymnigt snöfall och en genomgrå himmel mötte såväl åkare som publik när en deltävling i Europacupen i Puckelpist skulle avgöras i den välpreparerade backen i Bygdsiljum.

– För åkarna spelar det ingen roll att det är grått och snöfall, så länge sikten är bra så är det bara att köra för fullt, förklarar Mårten Holmgren från Åre slalomklubb.

Tråkigare var det väl då för den stora publiken nere vid målområdet, där tränare och coacher trängdes med föräldrar och andra supporters till åkarna. Magnus Öjelind hade tillsammans med hustrun Ulrika farit från Luleå för att följa sonen Linus prestationer i backen.

– Det gick inte så bra för Linus i går, men jag håller inte med domarna i deras bedömning skrattar Magnus.

För det är ju en bedömningssport och då är det inte så enkelt som att vinnaren är den som först passerar mållinjen. Både åktid, hoppning och åkteknik bedöms av domarna. I ett perfekt race skall det se ut som om åkaren rinner ner för backen, överkroppen skall vara helt still och benen skall jobba med att parera pucklarna.

Totalt deltog tjugo svenska åkare i helgens tävlingar och svenskarna knep hela fem pallplatser vilket var en stor framgång!

Europacupen fortsätter nu med tre till deltävlingar. Nästa deltävling blir den 2-3 mars i Krispi, Österrike och därefter en deltävling i Frankrike den 12-13 mars och i Airolo Schweiz den 17-19 mars.

För åkarna spelar det ingen roll att det är grått och snöfall, så länge sikten är bra så är det bara att köra för fullt.

Medborgarförslag för att mota klimathotet

ROBERTSFORS Förra fredagen höll gruppen Klimat Robertsfors en manifestation utanför kommunhuset då man lämnade ett medborgarförslag på åtgärder för Robertsfors kommun....

Tommy Nilsson sjunger ut

BURTRÄSK Tommy Nilsson, som gör ett stopp i turnén ”Allt som jag känner” och tillsammans med Burträskkören bjuder in till konsert i Burträsk kyrka på fredag kväll.

Krav på åtgärder i arbetsmiljön

ÅNÄSET/BYGDEÅ Arbetsmiljöverket har granskat ett par företag i mellanbygdsområdet och funnit brister som de kräver ska åtgärdas. Rofab i Ånäset och Köksmontören i Bygdeå är de...