Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Europacup i Bygdsiljum

Trots det trista vädret fanns det som svensk mycket att glädja sig åt då en deltävling i Europacupen i Puckelpist avgjordes i Bygdsiljum. Hela fem pallplatser stod de svenska åkarna för, vilket var över förväntan.

BYGDSILJUM · Published feb 13, 2019 at 12:00

Ymnigt snöfall och en genomgrå himmel mötte såväl åkare som publik när en deltävling i Europacupen i Puckelpist skulle avgöras i den välpreparerade backen i Bygdsiljum.

– För åkarna spelar det ingen roll att det är grått och snöfall, så länge sikten är bra så är det bara att köra för fullt, förklarar Mårten Holmgren från Åre slalomklubb.

Tråkigare var det väl då för den stora publiken nere vid målområdet, där tränare och coacher trängdes med föräldrar och andra supporters till åkarna. Magnus Öjelind hade tillsammans med hustrun Ulrika farit från Luleå för att följa sonen Linus prestationer i backen.

– Det gick inte så bra för Linus i går, men jag håller inte med domarna i deras bedömning skrattar Magnus.

För det är ju en bedömningssport och då är det inte så enkelt som att vinnaren är den som först passerar mållinjen. Både åktid, hoppning och åkteknik bedöms av domarna. I ett perfekt race skall det se ut som om åkaren rinner ner för backen, överkroppen skall vara helt still och benen skall jobba med att parera pucklarna.

Totalt deltog tjugo svenska åkare i helgens tävlingar och svenskarna knep hela fem pallplatser vilket var en stor framgång!

Europacupen fortsätter nu med tre till deltävlingar. Nästa deltävling blir den 2-3 mars i Krispi, Österrike och därefter en deltävling i Frankrike den 12-13 mars och i Airolo Schweiz den 17-19 mars.

För åkarna spelar det ingen roll att det är grått och snöfall, så länge sikten är bra så är det bara att köra för fullt.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...