Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Fabriken förändrar regionen

Företaget Northvolt som just nu bygger en batterifabrik i Skellefteå anställer redan över femtio personer placerade i staden och förväntas bli en av kommunens största arbetsgivare. För Skellefteå och Robertsfors kommuner innebär etableringen stora möjligheter och första steget på vägen till att bli en expansiv region.

Mellanbygden · Published aug 3, 2020 at 11:15

Northvolts fabrik i Skellefteå ska tillverka litiumjonbatterier som är en viktig del i till exempel bilbranschens omställning till förnybara bränslen och förnybar energi.

Konstruktionen har kommit långt och nu börjar fabrikens skal vara klart. Nästa steg är att installera maskiner, innan produktionen går igång på allvar sent 2021. Fabriken kommer kräva uppemot 3000 direktanställda, men underleverantörer och indirekt anställda kommer också behövas.

– Vi förväntar oss 6000 till 10 000 nya arbetstillfällen i Skellefteå och då 15 000 till 20 000 nya invånare på sikt, säger Anja Palm som är biträdande näringslivschef och etableringsansvarig på Skellefteå Kommun.

Med anledning av etableringen startar nya vuxenutbildningar upp i Skellefteå. Men det kommer krävas inflyttning för att täcka arbetskraftsbehoven. Northvolt beräknar att de kommer kunna fylla ungefär hälften av jobben med arbetskraft från regionen mellan Luleå och Umeå.

– Det är ett brett spektrum av olika roller och kompetenser som vi behöver. De största är olika former av operatörer eller ingenjörer, men det kommer också behövas administration, HR, service och ekonomi till exempel, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Vilka möjligheter ser ni i regionen?

– Vi ser enorma möjligheter för Västerbotten att bli ett viktigt centrum för elektrifiering i Europa. En av många anledningar till att vi valde just Skellefteå var tillgången till el som producerats med låga halter av koldioxid och det är någonting som också verkar vara viktigt i Europa, säger Jesper Wigardt.

Att rekrytera är företagets egna ansvar, men kommunen planerar för att Skellefteå ska vara en attraktiv plats att bo på och flytta till. Skellefteå kommun har under flera år fokuserat på inflyttararbetet och ordnat träffar tillsammans med arbetsgivare i till exempel Stockholm.

– Det är mer än en sak som ska falla på plats för att någon ska flytta och då är det bra att kunna erbjuda både kommunen eller andra arbetsgivare, men också prata om livskvalité och skola till exempel, säger Anja Palm.

Etableringen kommer också påverka hur skellefteborna ser på sig själva.

– En sak som kommer förändras i kommunen är självbilden av Skellefteå som en plats i framkant och en viktig del i omställningen inför framtiden och det är en fantastisk möjlighet att få vara med i den stora förändring som kommer ske, säger Anja Palm.

Även Anders Persson, kommunchef i Robertsfors ser Northvolts etablering som en stor möjlighet, där service, skola, kommunikationer och bostäder är nyckeln för att ta den tillvara.

– Det är jätteviktigt att vi har bra skola och barnomsorg som kan funka även om föräldrarna pendlar till Skellefteå och Umeå, säger han.

Robertsfors behöver också ställa om planeringen för en växande snarare än sjunkande befolkning.

– Vi har både Norrbotniabanan och Northvolt som kommer, så nu måste vi ha en investeringsstrategi när vi bygger och tänka på att kommunen kanske kommer växa upp till åtta, nio tusen invånare, säger Anders Persson.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...