Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

En stege står som säkrast när den lutar cirka 75 grader mot väggen. Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: PRESSBILD

Fall en vanlig olycka på arbetet

En tredjedel av de arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro är fallolyckor visar en ny undersökning. Med fall menas att någon faller omkull, halkar, snavar, trampar snett, trampar igenom eller faller till en lägre nivå.

Mellanbygden · Published jul 22, 2018 at 09:15

Det är viktigt att ständigt undersöka arbetsmiljön för att se till att det inte finns risk för fall. I så fall måste den risken åtgärdas.

Underlag ska inte vara hala eller ojämna och det får inte ligga saker i vägen som man kan snubbla över.

Om det behövs ska skyddsräcken, arbetsplattformar, arbetskorgar eller ställningar sättas upp. Extra viktigt är det med skyddsanordningar om det finns hål och öppningar i golvet.

Vid takarbete ska skyddsräcke eller motsvarande skydd användas. Ibland ska säkerhetssele med lina användas som skydd istället för räcke.

Undersökningar visar att det är vanligt med olycksfall när man använder stegar.

Just detta hände en man i Mellanbygdområdet som vill vara anonym.

– Jag skulle utföra ett arbete där jag var tvungen att använda en stege. Den gled och jag föll ned på marken. Jag skadade bäcken och ett knä, säger han och lägger till:

– Jag hade ingen aning om vad jag hade för rättigheter, eller vart jag kunde vända mig för att få hjälp.

Han hade dock tur, berättar han:

– Nu var min arbetsgivare bra och hjälpte till på alla sätt. Efter olyckan gick det ut regler för oss arbetare hur vi skulle göra vid olika arbetsmoment för att undvika olyckor.

Jag hade ingen aning om vad jag hade för rättigheter, eller vart jag kunde vända mig för att få hjälp.

Här får du hjälp

  • Om du upptäcker risk för fall på din arbetsplats ska du kontakta din närmaste chef. Om problemet inte åtgärdas ska du tala med ditt skyddsombud.
  • Finns det inget skyddsombud på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund.
  • Om du har råkat ut för en fallolycka ska du tala om det för chefen.
  • Som företagare kan du vända dig tillföretagshälsovården eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp och stöd i arbetsmiljöarbetet.
  • Du kan också vända dig till dinarbetsgivarorganisation.
  • Om du har frågor om arbetsmiljöregler, kontakta Arbetsmiljöverket. Du kan även anmäla dåliga arbetsförhållanden till Arbetsmiljöverket.
  • I vissa fall kan de göra ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.