Fredag 16 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

Färre än väntat fick körförbud

De förändrade besiktningsreglerna för såväl bilar som a-traktorer har börjat gälla med följden av att tusentals fordon fått körförbud – men inte så många som man befarat.

Mellanbygden · Published jun 24, 2018 at 08:15

Det var 20 maj som de nya reglerna började gälla och vissa bilar fick omedelbart körförbud om ägaren inte sett till att besiktiga dem.

– Det fanns farhågor att många bilägare skulle missa att de fått ett nytt tidigarelagt besiktningsdatum och därmed få körförbud. Nu kan vi konstatera att det inte blev så, säger Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen.

I hela Sverige fick nästan 50 000 personbilar körförbud – i länet var siffran 1 253 – men även om det kan låta mycket så är det inte ovanligt.

– Av de 49 932 som nu belagts med körförbud efter maj månad, så är 45 procent av dessa avställda och 9 procent avregistrerade. Det innebär att cirka 23 000 fordon som berörts av de nya reglerna och som är i trafikfått körförbud . Det är inte högre än någon annan månad under året, säger seniorrådgivaren Anders Gunneriusson.

Bakom de nya reglerna – som också bland annat innebär att nya bilar måste besiktigas redan efter tre år istället för fyra – ligger EU-lagstiftning.

En stor förändring i och med de nya reglerna var att a-traktorer – vanligen kallade epa-traktorer – måste börja besiktigas regelbundet.

Där var det däremot anmärkningsvärt många som fick körförbud, drygt 12 000 i landet varav 639 i Västerbotten.

– Att det är så många A-traktorer som inte kontrollbesiktats är en indikation på att de är i ett sådant skick som gör att de inte skulle bli godkända i dagsläget, säger Anders Gunneriusson.

Det fanns farhågor att många bilägare skulle missa att de fått ett nytt tidigarelagt besiktningsdatum.

Nya besiktningsperioder för många

De nya besiktningsreglerna innebär att ytterligare
295 000 bilar har fått en tidigarelagd besiktningsperiod.

48 000 fordon har fått tidigare besiktningsdatum till 30 juni

104 000 fordon har fått tidigare besiktningsdatum till 31 juli

143 000 fordon har fått tidigare besiktningsdatum till 31 augusti.
Förändringarna innebär också att registreringsnumret inte längre avgör när en bil ska besiktigas. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången

Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes

Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes. 

Källa: Transportstyrelsen

Monster invaderade

ROBERTSFORS Det tecknades monster som kanske aldrig förr på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Illustratören Johan Åberg var den som gav inspiration.

Komiskt med ångest under

Robertsfors I torsdagskväll på Centrumhuset utspelade sig den omtalade föreställningen ”Family Feelings”, som med sina komiska inslag fick hela publiken att fnissa men som också...