Onsdag 23 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Conny Nordmark och föräldrarna Majken och Birger bytte Gnesta mot Kalvträsk – permanent! Foto: MORGAN BOHMAN

Fiskodling blev tungan på vågen

Conny Nordmark hade tröttnat på Gnesta och knappade in ”fiskodling” på Blocket. Kvarnen i Kalvträsk blev första träff och saken var klar. Föräldrarna hakade på och vips hade Kalvträsk fått tre nya invånare.

Kalvträsk · Published maj 10, 2018 at 11:00

För ett år sedan skrev Mellanbygden om kvarnen i Kalvträsk, som då var till salu. Det fanns säkert en och annan som hoppades att en försäljning skulle leda till någon ny fritidsboende i byn. Men resultatet blev bättre än så. Sedan slutet av september har byn tre nya, permanenta invånare.

– Jag har alltid velat bo i Norrland, men aldrig vågat prova. Jag sökte på fiskodling på Blocket, hittade kvarnen och blev eld och lågor, berättar Conny Nordmark. Han är sjukpensionär och upplevde att livet stod och stampade i Gnesta utanför Stockholm.

Det var dags för ett uppbrott och Kalvträsk kändes helt rätt. Även föräldrarna, Majken och Birger, som också var på väg bort från Gnesta, hakade på.

– Vi hade nog egentligen tänkt oss att flytta närmare där vi kommer ifrån, Överkalix, men det blev ju jättebra med Kalvträsk, säger Majken Nordmark.

Att ställa om från Gnesta till en av de hårdaste norrländska vintrarna på många år var inte helt smärtfritt, men...

– Jag tycker den har gått snabbt, trots att jag inte gillar vintern, säger Conny Nordmark.

Även den sociala omställningen har gått snabbt.

– Det känns verkligen som vi hamnat på rätt ställe, så kul att man direkt kan trivas så bra på ett nytt ställe, utbrister han.

En detalj som Conny märkt av är det lägre tempot i Norrland och att folk faktiskt tar sig tid att hälsa på varandra. Den som tog sådana initiativ i Gnesta möttes snabbt av irriterade blickar.

När trion nu har överlevt årets mest karga månader är det dags att börja planera inför sommarens möjligheter. Dammarna på gården, som spelade en avgörande roll i hus- och kvarnköpet, ska förstås användas.

– Jag vill att vi ska vara självförsörjande på fisk och slippa köpa odlad från Norge.

Odling av frukt och grönt för husbehov står också på att göra-listan, men det kommer ta ett tag att få fart på det.

Men att tempot i Norrland är lite långsammare är inget som bekymrar Conny Nordmark.

– Jag trivs fantastiskt bra med att bo lite isolerat och kring vatten.

Ett stenkast bort kan man höra Kvarnån brusa instämmande.

Kul att man direkt kan trivas så bra på ett nytt ställe.

Engagerat i Överklinten

ÖVERKLINTEN I lördags hölls i Överklinten för tredje året i rad engagerade diskussioner om miljöfrågor, denna gång om en landsbygd utan bensin och diesel. Jämmerdalen heter...

Roland har pallat för tryck(eri)et

VEBOMARK Roland Vikberg ville bli förskollärare, men efter 40 år som grafiker och 33 miljarder förpackningar åt TetraPak, sluts cirkeln på sätt och vis. Nu fyller han 60 år och är mellanstadielärare i Vebomark.

Misstanke om mordbrand kvarstår efter storbrand

ROBERTSFORS Natten mot fredag den 14 augusti förstördes ett flerfamiljshus i Robertsfors i en brand. Polisen har fortfarande inte kunnat konstatera någon brandorsak men...

Kalvträsk tänkbart ridledsnav

MELLANBYGDEN Intresset för att skapa markerade ridleder i Skellefteå kommun är mycket stort. Nu har en förstudie avslutats som syftar till möjligheterna att få fler och längre...
Sport