Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Dalkarlså folkhögskola flyttar in med flera utbildningar i länsresidenset i Umeå till hösten. Foto: ROLF JAKOBSSON

Folkhögskolan flyttar i höst till länsresidenset

Dalkarlså folkhögskolan byter en herrgård mot ett länsresidens i italiensk nyrenässans.
– Vi byter inte ned oss i alla fall. Det är en jättesatsning för oss, säger rektor Stig Åsbringer om att folkhögskolan flyttar in med flera utbildningar i länsresidenset i Umeå.

Dalkarlså · Published feb 7, 2019 at 07:15

Inför nästa hösttermin flyttar Dalklarlså folkhögskola de sista delarna av sin verksamhet till Umeå, däribland ett 40-tal kvarvarande elever. Ett faktum som Mellanbygden redan har berättat om.

Sedan tidigare har 180 av skolans elever lämnat herrgårdsmiljön i Dalkarlså, och studerar nu i lokaler på Ålidhem i Umeå.

Nu är det klart att Dalkarlså folkhögskola också flyttar in i lokaler i länsresidenset på Storgatan i centrala Umeå. De som får förmånen att slå sig ned i det anrika huset från slutet av 1800-talet är skolans tre musikutbildningar,

Även utbildningen för Akademi för ledarskap och teologi, ATL, som funnits i andra lokaler i Umeå, flyttar till residenset nästa hösttermin.

Folkhögskolan kommer att hyra markplanet, båda flyglarna och delar av källaren. Totalt över 1 200 kvadratmeter.

– Det känns jättebra. Vi får attraktiva lokaler i ett centralt läge och dessutom utsikt mot parken och älven, säger Stig Åsbringer.

Det kommer dock att krävas omfattande ombyggnationer för att anpassa lokalerna till folkhögskolans verksamhet.

– Inte minst med tanke på att vi har så mycket musik, så det krävs specaialanpassning när det gäller ljud och akustiska åtgärder.

Skolans hyresavtal med Statens fastighetsverk sträcker sig över tre år. Men det långsiktiga målet är att samla all verksamhet på ett ställe i Umeå.

– Visionen finns kvar. Men det här är att ta ett steg mot en sammanhållen skola. Nu är vi geografiskt närmare varandra och kan samarbeta på ett helt annat sätt.

Han fastslår att miljöerna i Dalkarlså och länsresidenset påminner om varandra.

– Vi går från en herrgårdsmiljö till det fantastiska residenset. Vi byter inte ned oss i alla fall.

Folkhögskolans internat om cirka 40 platser kommer att finnas på tre platser i Umeå: på Teg, i centrala stan och i lägenheter på Ålidhem.

Dalkarlså folkhögskola blir också granne med landshövding Magdalena Andersson, som har sin privatvåning på residensets andra våning.

– Jag såg i media att hon var väldigt positiv, konstaterar Stig Åsbringer.

Ryska trupper brände första residenset

  • Länsresidenset i italiensk nyrenässans i centrala Umeå byggdes 1891-94. De två flyglarna byggdes 1935.
  • De två föregångarna brändes av ryska trupper 1720, samt blev lågornas rov vid den stora stadsbranden den 25 juni 1888.
  • I dag innehåller residenset landshövdingens privatvåning, gästrum och representationslokaler.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.