Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Första spadtaget för Norrbotniabanan

Statsminister Stefan Löfven tog första spadtaget i bygget av Norrbotniabanan mellan Umeå och Dåva på torsdagen.Regeringen anslog i sommar sju miljarder kronor till etapp II vidare till Skellefteå, som kan inledas tidigast 2022.

UMEÅ · Published aug 23, 2018 at 16:15

Nya kustnära Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå är 27 mil lång, och beräknas kosta 30 miljarder kronor att bygga.

Första etappen mellan Umeå och Dåva inleddes officiellt under en ceremoni i Ersmark på torsdagseftermiddagen.

Statsminister Stefan Löfven och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tog första spadtaget för järnvägsprojektets tio första kilometrar till Dåva industriområde.

Det symboliska spadtaget gjordes med hjälp av varsin grävmaskin inför ett massivt pressuppbåd.

– Det här är en stor dag för hela Sverige. Vi får räls liggande längs hela Norrlandskusten, vilket visar att det finns framtidstro och ambitioner, framhöll Stefan Löfven.

Regeringen anslog i somras sju miljarder kronor i den nationella transportplanen till fortsatt byggande av Norrbotniabanan fram till Skellefteå. Men pengarna räcker i nuläget enbart till någonstans mellan Ånäset och Lövånger, om man bygger söderifrån.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har öppnat för att resten av järnvägen medfinansieras av EU.

– Om man börjar något, då ska man slutföra det. Det är min principiella inställning, sade ministern.

Lorents Burman, S, ordförande i kommunstyrelsen i Skellefteå, samt ordförande i Norrbotniabanegruppen, är inte orolig över att övrig finansiering kan utebli.

– Nej, inte med en S-regering. Det förstår alla att det inte blir stopp i Lövånger, sade Burman till Mellanbygden.

Enligt Patrik Nilsson, S, kommunalråd i Robertsfors, kommer Norrbotniabanan att ha stor betydelse för kommunen. Inte minst kommer restiderna till Skellefteå och Umeå att halveras.

– Det blir lättare att bo och verka i en större omkrets. Det blir lättare för till exempel en Umeåbo som vill utnyttja vår natur och våra fritidsmöjligheter att flytta till Robertsfors, och vice versa.

En uppdaterad version av artikeln kommer i nästa nummer av Mellanbygden.

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...