Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Fortsatt tufft läge för vården

Västerbotten är en av få regioner i Sverige där antalet positiva fall av covid-19 avtar, trots det är det för många som blir smittade enligt Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark, som säger att det inte alls är läge att slappna av.

LÄNET · Published apr 8, 2021 at 11:15

Vi måste fortsätta leva enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att få stopp på smittspridningen, men utvecklingen går sakta åt rätt håll.

– Sedan vår toppnotering vecka 7, då vi hade drygt 1200 positiva så har vi haft en sakta sjunkande trend tills att vi förra veckan (läs vecka 12) hade 626 positiva. Vi är en av de få regioner som nu har en sjunkande trend, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark, vid Region Västerbotten.

I länet dominerar den brittiska, mer smittsamma virusvarianten.

– Mellan 80 och 90 procent är av den brittiska virusvarianten. Trots det har vi tillsammans lyckats åstadkomma en sänkning av antalet nya fall. Vi tror att de skärpta regionala reglerna har gett effekt. Sedan vi införde dem har vi sett en successiv minskning, trots hög närvaro av den här mer smittsamma brittiska virusvarianten. Så det är budskapet att det går att göra bra saker tillsammans.

Samtidigt är 600 nya smittade per vecka, alldeles för många.

– Det är inte någonstans läge att slappna av, att tänka "nu kan vi umgås mer tillsammans", "nu är det inte lika viktigt att träffa få människor" eller "nu är det inte lika viktigt att hålla avstånd". Så är det inte. Vi kommer direkt få en annan situation om vi börjar träffa fler nya människor.

Det finns en risk att folk börjar tänka att läget är lugnare genom att vaccinationerna påbörjats, men så är inte fallet.

– De grupper som hittills är vaccinerade, de är prioriterade för att rädda liv och för att förhindra svår sjukdom hos äldre och sköra. De grupperna påverkar i mycket liten grad smittspridningen, för det här är grupper som har isolerat sig mycket själv och de har inte varit ute och rört sig så mycket i samhället även innan de var vaccinerade, säger Stephan Stenmark och berättar vidare:

– De som framförallt står för smittspridningen är de ovaccinerade. Det är väldigt viktigt att det framgår. Det kommer att ta ända till sommaren innan vi får en effekt på den allmänna smittspridningen.

Läget inom sjukvården är fortsatt ansträngt.

– Sjukhusen är rejält belastade även om det är lite bättre nu än för någon vecka sedan, men sjukvården ska också göra mer än att arbeta med corona. Sjukhusen ska också ta hand om cancerkirurgi, hjärtinfarkter och annat, plus att personalen måste få vila ibland också.

Han gör liknelsen mellan coronapandemin och långt och utmanande skidlopp.

– Man får se det som ett långt Vasalopp, det är många backar innan man når målet. Ibland går det uppför och ibland lite utför i olika faser. Vi måste vara inställda på att det här är en lång process, men det är mycket som talar för att sommarperioden kommer att vara lugnare då sommaren vädermässigt inte är lika gynnsam för smittspridning och vi är ute mera.

Fler nyheter från mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

By gjorde ett riktigt (ur)klipp

KALVTRÄSK Bert-Åke Karlsson från Kalvträsk ärvde en stor samling pärmar med tidningsklipp efter sin far Allan. Efter Bert-Åkes bortgång i somras har byaföreningen i Kalvträsk nu...

Nils hade kostsam snövinter i maskinförarskogen

FLARKEN Letande efter översnöat virke, problem med framkomligheten, halverad produktion i skördaren och kraftigt ökad bränsleförbrukning. Skogsföretagaren Nils Burlin har ”hängt...

Ett växande Lely Center

FLARKEN Företaget Lely Center i Flarken som bygger och renoverar stall går som tåget. 2018 bildade man ett systerföretag som heter Fjössystem Sverige AB som innebar ökade...

Succétränaren tar ett sabbatsår

BUREÅ/SKELLEFTEÅ Bureå har på senare år haft en fin tradition av unga och framgångsrika fotbollstränare. Mest framgångsrik är nog Fredrik Asplund, som snudd på förde Moröns damer till allsvenskan i fjol.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport