Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

"Grahnen" fick jubla för mål

Under fotbolls-VM rådde det "Granen-hysteri" i det svenska landslaget när Andreas Granqvist gjorde stora avtryck. I gårdagens derby klev Vebomarks mittback, Björne Grahn, fram och nickade in det vägledande målet som banade väg för 2-0-segern mot Flarken.

VEBOMARK · Published sep 3, 2018 at 12:15

Det blir inte alltid som man tänkt sig. En och en halv timme innan avspark ställdes matchen Burträsk FF - Kågedalen 2 in, men det fanns en rätt kvar på söndagens fotbollsmeny, nämligen Vebomark-Flarken. En aptitretare som förhoppningsvis skulle bjuda på visst tuggmotstånd, trots att Vebo vunnit de senaste två mötena med 5-0.

– De blir bättre gång för gång, men det här ska vi kunna vinna, menade Vebotränaren Torbjörn Vallgren.

Flarken hade fått några sjukdomsåterbud kvällen innan, men hoppades att nyförvärvet Michael Sidibe skulle kunna spetsa till offensiven.

– Han har varit ruskigt bra på träningarna med kliniska avslut, så det hoppas vi få se av honom idag, sa en hoppfull Flarkentränare i Johan Wiklund.

När matchen drog i gång blev det tydligt att Sidibe hade magnetiska kvaliteter, för visst insåg Vebomark vikten av att ha minst en och en halv spelare som satte press på honom.

Och man lyckades bra, för två hårda Sidibe-skott, som gick många meter över mål, var de enda resultaten av hans bollkontakter i första halvlek.

Offensivt var det mer tunnsått för Vebo. Magnus Grundström stod för de tre farligheterna med en nick just över på hörna, ett närskott och ett distansskott som strök ribban.

Andra halvlek blev en roligare historia, där Vebomarks egen "Granen", Björne Grahn, dök upp på bortre stolpen och nickade in det förlösande 1-0 under stora glädjescener.

– Det var riktigt skönt med tanke på att det var en så tät match. Det är inte så ofta jag gör mål på nick, sa "Grahnen".

Efter en timme kom matchens i särklass mest intensiva minuter. Johannes Öhman fälldes av Flarkenmålvakten Jocke Eriksson och det var nog bara ren barmhärtighet som gjorde att domaren inte gav målvakten sitt andra gula kort, utan bara dömde straff.

Straffen räddades av Eriksson och sedan avfyrades ytterligare fyra avslut på lika många sekunder, varav det sista viftades iväg från trakterna av bortre krysset av Eriksson.

När krutröken lagt sig framkom det att assisterande domaren hade vinkat för att målvakten tjuvat på straffen, som fick läggas om. In klev då en Vebospelare, som tidigare klivit av på grund av skada, och sköt – utanför...

Spänningen levde sedan till minut 88, då Isak Morén rullade in ett friläge fram till 2-0.

– Det är kul när matcherna är jämna med fight ända in i slutet. Det märks att båda lagen orkar jobba hela matchen nu, tyckte Torbjörn Vallgren.

Michael Sidibe, med erfarenhet från den afrikanska fjärdedivisionen, visade att han kommer betyda en hel del för Flarken under slutet av säsongen.

– Jag är i Sverige nio månader på ett familjevisum och det är Jocke Eriksson som har lockat med mig till laget, sa Sidibe.

Det är ganska exakt två år sedan Flarken vann en seriematch, men nu är det snart dags igen, enligt Michael Sidibe.

– Nästa vinner vi. Det handlar om att kämpa.

Vebomark-Flarken: 2-0 (0-0)

1-0 ('58) Björne Grahn, 2-0 ('88) Isak Morén

Avslut (på mål): 20-6 (11-1)

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...