Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Han delar med sig av sina glimtar

Bertil Stenlund, 84 år, har i nästan hela sitt yrkesliv arbetat med skogen. Under 35 år var han kronojägare i Lycksele. I höstas debuterade han med boken ”Glimtar från skog och sjö”, där han delar med sig av minnen från sitt liv.
– Jag har varit med om mycket och har sett hur samhället har förändrats, säger han.

BUREÅ/LYCKSELE · Published jan 12, 2019 at 12:15

Yrkeslivet började tidigt för Bertil, som kommer från Bureå utanför Skellefteå. Sitt första jobb fick han redan som tolvåring, då han levererade mat till fartygen i hamnen. Lönen var en krona om dagen.

När han som 13-åring började inom industrin tjänade han 67 öre i timmen, men fick bara behålla tio procent. Eftersom han var omyndig tog föräldrarna hand om resten.

– Jag hade inget sommarlov. Det fanns en skarp gräns mellan oss arbetarbarn och de ”finare” barnen, men det var inget vi reflekterade över. Det var bara så, minns Bertil Stenlund.

Som 16-åring blev han skogsarbetare, vilket han jobbade som i tio år. När han var 26 år kom han in på Skogsskolan i Älvsbyn och fick sedan en tjänst som faktor i Jokkmokk. 1962 fick han jobb som kronojägare i Lycksele och flyttade därför till Blåviksjön med sin familj.

Kronojägare är en tjänstemannatitel som inte finns längre. De var statligt anställda arbetsledare och skogvaktare, med övergripande ansvar och varierande arbetsuppgifter. Det yrket behöll Bertil ända fram till pensionen 1997.

– Jag har varit med om mycket och har sett hur samhället har förändrats, från den första dagen i skogen, säger han.

Bakgrunden till boken är att Bertils barn ville att han skulle dokumentera sitt liv.

– Att det skulle bli en bok har aldrig ens funnits i min tankevärld, men barnen tyckte att jag skulle skriva ned mina berättelser om alla saker som hänt och alla kluriga gubbar jag mött. Jag har mycket bristfällig skolgång och har aldrig varit bra på att stava, konstaterar Bertil.

Han satte sig dock ned med block och penna och kom fram till att han skulle skriva ned sina minnen och iakttagelser vad folk sagt och gjort. Resultatet blev 123 fristående texter, fördelade på avdelningarna skogen, jakt, i lumpen, fiske, filurer och i unga år.

– Jag minns otroligt bra och detaljerat vad folk har sagt. Allt som står i boken är sant. Det är saker jag hört, sett eller upplevt. Det är en spegling över den tid som varit, säger Bertil.

I ”Glimtar från skog och sjö” kan man bland annat läsa om en fisklös frisör på isen, när Bertil bjöd den etiopiske kejsaren Haile Selassie på kaffe, om skogsarbetarstrejken och vilken betydelse den fick.

Boken, som är indelad i 15 kapitel, innehåller både roliga och allvarliga berättelser. Några handlar om hur respektlöst skogsarbetare kunde behandlas.

– Min beundran för skogsarbetare är nästan gränslös. De har ställt upp under åren under så oerhört svåra förhållanden, säger Bertil.

Av de böcker som hittills tryckts finns inte många exemplar kvar. De kvarvarande böckerna säljer Bertil själv.

– Det är roligt att andra kan känna igen sig i boken. Jag tror också att man bättre kan uppskatta livet i dag när man ser hur svårt det var tidigare, säger Bertil Stenlund.

Övervikten har ökat, trenden blir mer stillasittande och väldigt lite utomhusaktiviteter.

Bertil Stenlund

  • Född: 1934 i Bureå.
  • Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn.
  • Intressen: Att läsa böcker, men framförallt skogen.
  • Ogillar: Våld i alla former. ”Jag läste deckare förut, men gör det inte längre. Jag tycker inte om att våld ska vara underhållning”.
  • Ett barndomsminne: ”När kriget bröt ut. Då var jag fem år och mamma grät. Jag hade aldrig sett henne gråta så det blev ett starkt minne för mig”.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.