Onsdag 16 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Het körning i Villvattskampen

I strålande sol och stundtals pressande värme avgjordes den 16:e upplagan av Villvattskampen. För de drygt 20 deltagande ekipagen blev tävlingen ett riktigt mandomsprov, och det var fler än en häst som föredrog att se vattenhindren som ett välkommet tillfälle att dricka sig otörstiga.

VILLVATTNET · Published jul 16, 2018 at 11:15

Den lilla byn Villvattnet, knappa 30 kilometer väster om Burträsk, är för många hästintresserade synonym med hästsport. Här på Storåkerns hästarena har både publik och deltagare fått uppleva många adrenalinstinna moment i den minst sagt spektakulära körtävlingen Villvattskampen.

– Hästarna klarar nog värmen rätt så bra, säger överdomaren Rolf Hedqvist, det gäller dock för kuskarna att bibehålla en klar hjärna, så att de inte tar fel väg i något av hindren.

För Rolf Hedqvist, som bland annat vunnit SM både i hoppning som körning, vaknade hästintresset extremt tidigt, och har pågått under lång tid.

– Ja jag fyller ju 73 i år, skrattar Rolf, och jag började ge min mamma gråa hår redan som ettåring i hästhagen.

Under sina 55 år som aktiv har Rolf hunnit med att tävla framgångsrikt i många olika discipliner inom hästsporten, men det är ändå detta med körning som ligger honom varmast om hjärtat.

– Ja det är så vansinnigt roligt, förklarar Rolf, man kan köra med vilken hästras som helst, allt från shetlandsponnyer till fullstora hästar, varmblod som kallblod, och sporten passar både ung och gammal.

En körtävling består av tre olika delmoment;  dressyr, maraton och precision, allt för att testa kuskens skicklighet och hästarnas mångsidighet och styrka. Poängen från samtliga delmoment räknas samman och den med minst straffpoäng vinner. Det mest spektakulära är maraton, där ett av delmomenten för ekipagen är att ta sig igenom ett antal hinder så snabbt som möjligt.

Körtävling är även en sport där publiken kan vara mer eller mindre aktiv. Anhöriga till de tävlande tar sig snabbt till banans olika hinder för att där heja på sina kuskar, medan andra bekvämt slår sig ned i en vilstol på en strategisk plats med bra utsikt över banan.

I slutet av tävlingen är det dock många som söker sig till vattenhindret, och många kameror hörs smattra när ekipagen snabbt forcerar vattnet.

Rolf Hedqvist har nu pensionerat sig från själva tävlandet. Hästarna är sålda men han finns fortfarande med i arrangemanget, numera som överdomare.

– Ja, jag blev överdomare nu när jag slutat tävla själv, berättar Rolf, men nu när jag går här på tävlingsarenan måste jag erkänna att det känns lite jobbigt att inte längre få tävla.

Man kan köra med vilken hästras som helst, allt från shetlandsponnyer till fullstora hästar, varmblod som kallblod, och sporten passar både ung och gammal.

55

år har Rolf Hedquist varit aktiv i hästsporten.

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

För kallt på ”Manhattan”?

BURTRÄSK Hyresgäster som sitter med filtar och vantar, köper in egna element och värmer upp lägenheten genom att köra ugnen med öppen lucka. Nu kräver flera hyresgäster på...

Efter seriesegern: Så ska RIK etablera sig i trean

ROBERTSFORS 2019 innebar ett stabilt avancemang till division 3. Med stark vilja, en stärkt organisation och ett sammansvetsande träningsläger i Spanien har Robertsfors IK tänkt...

Sänker hastigheten trots massiv kritik

MELLANBYGDEN Kritiken från berörda kommuner angående sänkningen av hastighetsbegränsningen från 90 till 80 kilometer i timmen var inte nådig. Trots det tänker Trafikverket inte...