Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Hjärtat håller för järnladyn Sonja

För pensionärerna i Burträskbygden är 88-åriga Sonja Burman en välkänd järnlady, som leder såväl rehabgympa som seniordans med fart och fläkt. Hennes hjärta tycks urstarkt, men det har genomlevt stora prövningar - inte minst för 30 år sedan.

TJÄRN · Published apr 6, 2019 at 13:35

Den taktfasta musiken rullar i gång i serveringslokalen på Bursiljums folkpark. Sonja Burman leder seniordansarna under uppvärmning, dansmedley och avslutning.

För andra människor kan måndagar ofta vara en trög början på en ny vecka, men för Sonja Burman är det en flygande start. Först leder hon ett par timmars seniordans i Bursiljum på förmiddagen och sedan en timmes rehabiliteringsgymnastik i Burträsk på aftonen.

– Jag brinner för båda delarna och tycker att jag får ut bra saker av båda aktiviteterna, säger Sonja Burman.

Hennes hjärta tycks urstarkt, men inte alla känner till de svåra prövningar som det fick utstå för 30 år sedan...

Sonja Burman är uppvuxen i Ljusvattnet, men flyttade 1955 till Luleå, där hon blev kvar i drygt 20 år. Hon läste in en realexamen och därefter en kamreral utbildning, som ledde rakt till en anställning på kommunen, som varade i sju år. Därefter blev det sju år på länsbostadsnämnden.

Under tiden hade hon börjat träna motionsgymnastik och blev snabbt duktig.

– Ledaren tyckte jag hade talang nog för att gå utbildning och efter det ledde jag själv en grupp, berättar Sonja Burman.

1974 köpte hon sommarställe i Tjärn utanför Bursiljum i form av den gamla skolan.

– Det var mer eller mindre ett hugskott. Jag såg två annonser i tidningen Allers; ett café i Hjoggböle och skolan i Tjärn. Då caféet var sålt fick det bli skolan.

I slutet av 70-talet började det komma lockrop från Skellefteå kommun, som mer eller mindre "värvade" Sonja. Efter att ha jobbat en tid blev hon inlasad och fick fast tjänst som kanslist på fastighetskontoret. Då lämnade hon Luleå och bosatte sig permanent med familjen i Tjärn, där de nu hade renoverat upp skolan.

80-talet blev en tuff tid, då Sonjas arbetsuppgifter långsamt blev fler och fler. Till slut höll det inte längre. 1988 fick hon en hjärtinfarkt på grund av stressen.

Hon blev konvalescent i två år och i slutet av den perioden kom nästa slag. Den 3 maj 1990 var vårfloden extra intensiv och plötsligt kom dottern Gudrun in och bad Sonja sätta sig ned. Sedan kom mardrömsbeskedet.

– Pappa har fallit i älven.

Vid ett renoveringsarbete vid dammen i Bursiljum hade Henry Burman plötsligt försvunnit från en sekund till en annan. Han var helt chanslös i de strida vattenmassorna och drunknade.

Att först råka ut för en infarkt och sedan förlora en livskamrat, det kan krossa vilket hjärta som helst. Men inte Sonjas.

– Det var jobbigt, förstås, men man får försöka se framåt. Jag hade bra stöd av barnen och klarade mig ganska bra.

Med dessa erfarenheter i bagaget fortsatte hon att utbilda sig inom rehabiliteringsgymnastik och seniordans och är still going strong sedan dess.

– Hjärtat är ju en muskel, så man kan inte vila sig frisk. Man måste jobba sig frisk. Kroppen har ju en viss självläkning, konstaterar Sonja.

Sonja Burman är en person som bevisar att ålderdomen inte alls behöver innebära stillasittande och förtvinade muskler. Det finns alla möjligheter att hitta rytmen högt upp i åldrarna.

– Man behöver inte gå till ytterligheter, men man ska röra på alla leder och sinnen, betonar Sonja.

Trots sitt starka hjärta kommer Sonja inte kunna leda seniordansen och rehabgympan för evigt, men det har visat sig svårt att hitta någon som vågar axla hennes mantel.

– Jag håller på så länge jag orkar och sedan får förenningen ta fram någon. Men hittills har jag inte haft något problem med hälsan så jag övervägt att lägga av.

Det sägs ju att ett hjärta alltid hittar ett hem och för Sonja Burmans del är det den gamla skolan i Tjärn. Här lär hon fortsätta utveckla nya, utmanande träningsprogram för äldre.

På så sätt är hon både en järnlady – och en Tjärnlady.

Hjärtat är ju en muskel, så man kan inte vila sig frisk.

Sonja Burman

Ålder: 88

Familj: Änka, särbo, tre barn

Bästa sättet att starta en morgon: Stiga upp, koka kaffe, läsa tidningen och njuta en stund. Det har jag aldrig haft problem med.

Denna övning använder jag själv ofta: Jag stretchar naturligtvis och promenerar, men jag sysslar mycket med gymnastik också.

Detta bör man veta om Tjärn: Jag blev väldigt fascinerad av den gamla skolan. Efter att jag köpt den kom en 80-åring cyklande och berättade att han gått i skola där.

Om du vore en övning i ett rehabgympapass, vilken skulle du vara och varför?: Då skulle jag hellre delta i en övning och att någon annan var ledare. Då kunde jag vara mer avslappnad.

Bästa årstiden är: Våren och sommaren. Då går man mot ljusare tider, solen skiner och livet är skönt.

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...