Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Holmen öppnar i Bygdsiljum

Skogsjätten Holmen valde att utlokalisera och öppnade kontor i Bygdsiljum. Fyra personer ska arbeta på kontoret i delvis ombyggda Siljegården. Flera faktorer ligger bakom etableringen.

BYGDSILJUM · Published mar 8, 2019 at 12:15

Intresset för den Öppet Hus-dag Holmen hade i Bygdsiljum drog rejält med intresse till sig. Framförallt var det glädjen hos Bygdsiljumsborna att det faktiskt sker en rejäl etablering som drog besökarna till sig trodde Holmens köpchef Mikael Burström.

En titt på kartan över området där en mörkgrön del visar på Holmens skogsinnehav är den viktigaste orsaken till det nyöppnade kontoret. Mitt i området ligger Bygdsiljum och Holmens nyöppnade kontor.

– Vi äger ju själva säkert 25-30 procent av den här ytan, säger Michael Burström.

Fyra personer ska arbeta på kontoret. Miriam Nordh som jobbar med utvecklingsfrågor, Ingemar Pettersson och Simon Wallgren som jobbar med Holmens egen skog och Magnus Lindgren, virkesköpare.

Tre av personerna bor sedan tidigare i området. Magnus Lindgren får nu tre kilometer till jobbet och kan ta cykeln på sommaren om han vill.

– Det vart ju jättebra för min del, säger han.

En annan viktig orsak till etableringen är att Holmens största sågverkskund, Martinsons nu ligger alldeles i närheten. En annan bidragande faktor är teknikutvecklingen som gör att det i många fall inte spelar någon roll var personalen finns.

– Men framförallt är det kartbilden, säger Michael Burström.

Intresset var stort och redan tidigt på eftermiddagen hade ett 30-tal intresserade besökt Holmens öppet hus. Michael Burström trodde däremot på ett 100-tal besökare innan dagen var slut.

En av besökarna var Kurt Granlund från Bygdsiljum som var positiv.

– Det är väl bra. En aktör till som ska vara på marknaden, säger han.

På plats den här dagen var också Johan och Nils Vesterlund, båda Bygdsiljum, från skogsentreprenörsföretaget V Forest. Bröderna har tidigare stärkt sitt samarbetet med Holmen och startat en gallringsgrupp med en skotare och en skördare som ska hjälpa Holmen med gallring.

Johan Vesterlund är mycket positiv till Holmens kontor i Bygdsiljum.

– Det tycker jag är jättebra. Både för att få kunderna nära till hands och kunna åka in hit och prata med skogsköpare och om det är några funderingar. Och det är ju för byns bästa. Så det är roligt att man kan ha det här samarbetet med Holmen, säger han.

Vi äger ju själva säkert 25-30 procent av den här ytan

Holmen

Holmen Skog ansvarar för koncernens skogar på drygt en miljon hektar. Den årliga avverkningen i egen skog är nära 3 miljoner kubikmeter virke. 

Koncernen har tre svenska och ett engelskt pappersbruk.

Holmen timber tillverkar trävaror vid tre svenska sågverk.

Holmen Energi ansvarar för koncernens vatten- och vindkrafttillgångar.

2017 uppgick Holmens omsättning till drygt 16 Mdr och antalet medarbetare till cirka 3 000.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...