Tisdag 7 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

I väntan på Vildmarksvägen

Redan tidigt på morgonen i lördags hade kön börjat bildas inför vägöppningen av Vildmarksvägen
i Stekenjokk.
– Nog förstod vi att intresset var stort men det här hade vi aldrig kunnat tänka oss, säger Lotta Charlesdotter vid Vilhelmina turistbyrå.

Länet · Published jun 19, 2020 at 11:15

Intresset för Vildmarksvägen över Stekenjokk har vuxit år från år. I år var intresset större än någonsin och en bidragande orsak kan vara snödjupet som dagen före öppningen mättes till över tre meter på Jämtlandssidan.

Sedan i april har Bertil Fjellström och hans medhjälpare plogat och slungat efter Vildmarksvägen och under alla hans år vid vägen har det aldrig varit så mycket snö.

– Man får nog gå tillbaka till 70-talet för att se sådana snömängder.

Två av dem som väntade i sin husbil på att vägen skulle öppnas var Helene Alenhed från Junsele och Birgitta Holmqvist från Karlstad.

– Det är 40 år sedan vi var här och då åkte vi skidor
i bikini och nu ville vi återse Stekenjokk igen, säger barndomsvännerna.

En annan långväga resenär var Ingemar Axelsson från Helsingborg.

– Jag åker en Sverigeresa på min motorcykel Akka och ska besöka den nordligare, sydligaste, västligaste och östligaste platsen
i landet. Nu kommer jag från den nordligaste, Mauno, i Norrbotten. Att jag åker Vildmarksvägen beror på att jag googlade på Sveriges vackraste vägar och fann den här.

Ulf och Patrik Häggblad från Örnsköldsvik hade åkt upp med sin husbil, packad med barn, skidor och cyklar.

– Det är första gången som vi är här. Vi har sett film från snöröjningen och blev nyfikna. Det är inte ofta man får se så mycket snö.

Prick klockan tolv låste Bertil Fjellström upp bommen och ekipagen började rulla. På grund av snömassorna fanns det inte så många platser att stanna på och det blev trångt eftersom många ville föreviga snödjupet och det blev nog rekord av selfies längs Vildmarksvägen.

Första timmen passerade drygt 1 000 for-
don Stekenjokkplatån. I fjol räknade man till 102 bilar
i kön vid Saxån. I år till drygt 350 och hela tiden strömmade det till nya.

Ökat intresse för planer och idrottsplatser i landet

VEBOMARK/SVERIGE Fotbollsplaner och idrottsplatser är kulturmiljöer som inte får glömmas bort. Den uppfattningen blir allt tydligare genom olika initiativ. Kristoffer Wallgren,...

Bra fart hos Martinsons trots coronakrisen

BYGDSILJUM Martinsons i Bygdsiljum söker ny huvudägare, men än så länge har det inte hänt så mycket säger Lars Martinson, koncernchef. Däremot ser orderboken väldigt bra ut trots...
Sport