Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Influensan tar fart i länet

Influensan har kommit till Västerbotten. Flera fall har konstaterats i länet, främst i Umeå med omnejd. Ytterligare 3 000 vaccindoser har utlovats till sjukvården i länet, men det är oklart när de levereras.

Länet · Published dec 28, 2018 at 12:15

Årets influensa har anlänt till Västerbotten och det finns tydliga tecken på smittspridning i samhället.

– Influensaaktiviteten ökar i hela Sverige. I Västerbotten känner vi till cirka 15 fall av bekräftad influensa A, och majoriteten från Umeå med närområde, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark till Mellanbygden strax före jul.

Den variant som går mest är AH1N1, vilket är den så kallade svininfluensan som kom första gången 2009 och möttes i Sverige av en massvaccinationskampanj.

– När H1N1 dominerar brukar det vara lite färre äldre som blir svårt sjuka än när den hongkongliknande influensan dominerar. Är det en säsong som drabbar de äldre mer, så blir det också ännu mer belastning på sjukhusen.

Det varnades ju 2009 för svininfluensan. Finns det skäl till oro igen?

– Nej, den är som en vanlig jobbig influensa. H1N1 har vi haft delar av varje säsong sedan 2009.

För att minska smittspridningen uppmanar Stenmark dem med tecken på influensa att stanna hemma från förskola, skola och arbete.

Att nysa och hosta i armveck eller näsduk samt god handhygien kan också påverka smittspridningen.

– Personer ur riskgrupperna bör om möjligt undvika kontakt med andra som har pågående influensasymptom, som hosta och feber, säger Stenmark.

Han fortsätter:

– Om man misstänker att en person ur riskgrupperna har exponerats för influensa bör de kontakta vården för ställningstagande till antiviral behandling.

I nuläget har 42 procent av västerbottningarna över 65 år vaccinerat sig mot influensa, vilket är på samma nivå som tidigare år.

Till länet beställdes cirka 40 000 doser influensavaccin, men dessa tog slut i slutet av november. Nu har sjukvården i Västerbotten utlovats ytterligare 3 000 vaccindoser med leverans från Frankrike.

– Vi vet tyvärr inte i nuläget när vi kan ha dessa doser ute på vårdcentralerna. Vi hade hoppats redan i veckan, men det kan inte leverantören garantera, säger Stephan Stenmark.

Jul och nyår med många skickade paket och transporter kan sätta käppar i hjulet för vaccinleveransen till Västerbotten.

– Det är i varje fall en för svårande faktor att få igenom paket och transporter från Frankrike till Sverige och ut till hela landet. Det kan haka upp sig även om det är prioriterade paket.

3000 doser influensavaccin låter inte så mycket i sammanhanget?

– Nej, men det är betydligt bättre än noll. Vi är glada för 3 000 doser, det kan göra skillnad.

Stephan Stenmark betonar att vaccinet i första hand kommer att prioriteras till gravida efter graviditetsvecka 16, samt riskgrupper med kroniska sjukdomar.

Enligt Carola Degerman, verksamhetschef för hälsocentralen i Robertsfors, har informationen om att vaccinet är slut nått fram till kommuninvånarna.

– Nu väntar vi på att få hem mer vaccin. Och vi hann vaccinera ganska många innan det tog slut, fler än vad vi brukar.

Information om när länets hälsocentraler kan erbjuda vaccin kommer att finnas på deras webbplatser på 1177.se.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.