Torsdag 9 april 2020

Västerbottens Mellanbygd

Utrikesdepartementet ger råd om hur man ska förhålla sig om man hamnar i en karantänsituation utomlands. Foto: PIXABAY

Karantänrisk vid resa

Nu har utlandsresandet minskat drastiskt på grund av Coronaviruset, men vad händer om du hamnar i en karantän när du befinner dig utanför landets gränser? Hur hanterar du de eventuella problem som kan uppstå?

CORONA · Published mar 18, 2020 at 12:15

Mycket i medias bevaknining av Coronaviruset har handlat om farorna med viruset och själva virusspridningen, men det har inte framgått hur man som utlandsresenär ska hantera situationen om man hamnar i karantän.

Vid en sådan situation kan det vara svårt att veta hur man ska hantera praktiska frågor som exempelvis sin privatekonomi.

– Våra råd är alltid att man ska följa de lokala myndigheternas anvisningar. Vi är väldigt tydliga i vår information om att de svenskar som reser ska vara uppmärksamma på att smittspridningsreducerande åtgärder i händelse av ett smittoutbrott kan inträffa, säger Erik Karlsson, pressekreterare på Utrikesdepartementet.

Erik Karlsson säger att man i en karantänsituation behöver föra en dialog med olika parter i Sverige om man inte får åka hem.

Om man förlorar sin bokade hemresa, hur ska man bete sig då?

– Man måste ha en dialog med sitt resebolag och även med sitt försäkringsbolag för att se vad som täcks av den reseförsäkring som man har.

Detsamma gäller om man oroar sig över inkomstbortfall om man inte har möjlighet att komma tillbaka jobbet i tid.

– Återigen där så bör man ha en dialog med sin arbetsgivare och sitt försäkringsbolag för att se om försäkringen eventuellt täcker inkomstbortfall. Det är bara försäkringsbolaget som kan svara på de frågorna.

En karantänsituation utomlands kan av de anledningarna och av flera andra orsaker upplevas som skrämmande och osäker utan att man själv behöver ha blivit smittad av Coronaviruset.

Men hur fungerar det om man blir smittad utomlands?

– Om man blir smittad och sjuk så är man hänvisad till den sjukvård i det land där man befinner sig. Där Utrikesdepartementet kommer in är när alla andra myndigheter är uttömda, har du små ekonomiska medel och om försäkringen inte gäller längre så kan man kontakta närmaste ambassad för stöd, men det är bara när alla andra möjligheter är uttömda.

I takt med att allt fler blir smittade runt om i världen så blir risken för en karantänsituation allt mer tänkbar.

– Det är såklart en risk och därför är det väldigt viktigt att om man företar en resa så ska man ta del av vår reseinformation, ambassadernas reseinformation, man får gärna ladda ner vår app "UD Resklar". Då kan man få pushnotiser från oss om det sker någonting på orten där man befinner sig som vi tycker att man bör känna till, säger Erik Karlsson och fortsätter:

– Så man ska vara påläst om man väljer att åka på en utlandsresa. Man ska följa händelseutvecklingen i etablerad media och vår information, men även ta del av Folkhälsomyndighetens information om smittspridning.

Det är såklart en risk

Lokalvårdare rädda för smittan

Robertsfors kommun Lokalvårdare inom Robertsfors kommun säger att de saknar ombyten och menar att de riskerar att dra med sig eventuell smitta, både hem och mellan olika...

LUAIK lämnar över driften av Näsåkern

LÖVÅNGER Ishockeysäsong börjar sakta gå över till fotbollssäsong. Men en annan övergång är också aktuell. Idag, den 1 april, lämnar LUAIK över driften av Näsåkerns idrottsplats...

Årets stora musikfest är i riskzonen

BURTRÄSK Spelmansstämman Burträsksvängen arrangerades första gången 1976. Under dessa 44 år har det självklart varit både upp- och nedgångar, men aldrig tidigare har den stora...

Nya kommunchefen ser fram emot jobbet

ROBERTSFORS Anders Persson från Sävar utsågs i måndags till ny kommunchef i Robertsfors. Anders börjar sin tjänst på allvar den 1 maj.

Blödande bransch letar lösningar

Corona Den svenska livescenen befinner sig i en ekonomisk kris. Musiker, artister och scenarbetare har det tufft och riskerar i värsta fall personlig konkurs. Men från branschens...