Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Karl-Erik – en musiker med färg

Han har spelat dragspel åt Arne ”Rosen” Qvick, Bertil Boo och Anni-Frid Lyngstad och var under tio år den legendariske sångaren Gösta ”Snoddas” Nordgrens högra hand. Det gångna veckoslutet påbörjade han sommarens turnerande i par med Torkel Selin.

Ragvaldsträsk · Published jun 5, 2018 at 07:15

Han må ha varit ung en gång för länge sen, men han är fortfarande en musiker med färg. 77-årige Karl-Erik Svensson har under en stor del av sitt liv turnerat med celebra sångare och musiker över hela Sverige.

De musikaliska förutsättningarna från barndomen var goda. Pappa spelade fiol och mamma orgel och som 8-åring fick Karl-Erik ett dragspel att börja öva på. Det var dock först i 16-årsåldern som spelandet började ta fart, först i ett eget dansband i Hudiksvall och därefter i Leif Höilands orkester under studietiden i Bollnäs.

Efter några år med olika ströjobb blev det musik för hela slanten i samband med att Arne Qvick blev känd över en natt när ”Rosen” hamnade på Svensktoppen. Kvicks promotor Erik Ingvar Bergman nosade upp att Karl-Erik Svensson kunde kompa på dragspel och turnén var ett faktum. Under 1970 och 1971 spelade de över hela Sverige.

– Men Arne tyckte inte det var så kul att turnera, så han la av i augusti 1971, berättar Karl-Erik Svensson.

Samtidigt hade dragspelaren som kompade Gösta ”Snoddas” Nordgren tröttnat och det höjdes ett förslag om att Qvick och ”Snoddas” skulle turnera ihop ett år, med Karl-Erik som dragspelare.

Så blev det också. När Kvick var färdig med sin artistkarriär fortsatte samarbetet mellan ”Snoddas” och Karl-Erik Svensson i ytterligare närmare tio år.

Karl-Erik fick ofta vara den ordningssamme och ordentlige i samspelet med en av den svenska musikhistoriens stora bohemer. Han berättar med ett leende på läpparna om hur ”Snoddas” spikade upp en stövel på en björk och använde det som postlåda, hur han varje sommar sänkte ett bandymål i sjön vid sitt torp – för att folk skulle fastna med sina fiskedrag, som han sedan kunde hämta – och hur han alltid glömde att ta med sig tillräckligt mycket kläder på turnéerna.

– Han var en riktig spjuver och det fanns inget ont i honom.

Karl-Erik Svensson skötte bokningarna och gjorde utskick till vartenda ålderdomshem, institution och hembygdsområde från Skåne till Norrbotten och det var aldrig några problem att locka publiken.

– Ibland när vi skulle ut till en dansbana tänkte vi att vi skulle hitta någon att fråga om vägen, men det var omöjligt, för varenda människa var redan på dansbanan, skrattar Svensson.

Efter tio års turnerande och tusentals genomspelningar av paradnumret ”Flottarkärlek” fick allt ett abrupt slut i Vänersborg i februari 1981. ”Snoddas” spelade bandy med handikappade ungdomar och föll plötsligt ihop och avled hastigt. I händerna höll han det verktyg som han var mest förknippad med, utöver rösten – bandyklubban.

Karl-Erik Svensson gick arbetslös i ett år och tog sedan över pappans taxirörelse, som han drev i 23 år. Arbetstiderna gjorde att dragspelet stod fast förankrat på hyllan under många år.

Men 2005 ringde så telefonen. Det var den kristne sångaren Torkel Selin och visan var i princip densamma som för ”Snoddas” 33 år tidigare. Selins dragspelare hade tröttnat och nu undrade Selin om Svensson ville hoppa på tåget.

Med viss tvekan antog Karl-Erik utmaningen och sedan dess har de turnerat runt i Sverige, Norge, Finland och till och med besökt Uganda och Eritrea tack vare samarbetet med Lutherhjälpen.

På en spelning i bönhuset i Ragvaldsträsk för några år sedan träffade han sambon Vivi-Anne Ågren och hälsingerötterna är numera västerbottniska. Paret är överens om det mesta, förutom vilken musikstil som är att föredra. Karl-Erik gillar swing, medan Vivi-Anne har annan smak.

– Ja, där skär det sig mellan oss. Jag föredrar gammeldans och blir nästan salig när jag hör det, säger hon.

Men nu väntar en ny turnésommar för denne musiker med färg. Efter den gångna helgens fyra stopp väntar nya konserter. Måtte inte dragspelet bli som vax uti hans hans famn.

Karl-Erik Svensson

Ålder: 77 år.

Familj: Sambon Vivi-Anne, en dotter i Bollnäs.

Så många gånger har jag spelat ”Flottarkärlek”: ”Få se... Tio år med 150 turnédagar... 2500 gånger lär blir det i alla fall.”

Nämn ett bortglömt Snoddas-guldkorn: ”Tove Janssons ’Höstvisa’. Den spelas aldrig i radio.”

Det är det bästa med Ragvaldsträsk: ”Det är en vacker och trevlig alpby, som sluttar ned mot sjön. Allting lutar här.”

Nämn en ort du aldrig har spelat på: ”På Visingsö utanför Gränna. Den ön är nästan som ett eget landskap”.

Så har Hälsingland format dig: ”Musikaliteten i Hälsingland är omtalad i breda kretsar och har format många dragspelare, så visst har jag haft föregångare och förebilder”.

10

år spelade Karl-Erik dragspel, och bokade spelningar, åt Gösta ”Snoddas” Nordgren.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...