Tisdag 15 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Kronprinsessan: "Lyssna på forskarna"

I dag startar toppmötet EU Arctic Forum i Umeå. Utrikesministrar från en rad länder, forskare och många andra finns på plats. En av dem är kronprinsessan Victoria som höll ett inledande tal strax efter klockan nio i morse.

Umeå/Arktis · Published okt 3, 2019 at 10:00

Kronprinsessan inledde med att citera en renskötare hon pratat med och sedan om sitt egna förhållande till Arktis, som inleddes när hon som barn besökte Abisko tillsammans med familjen.

– Ända sedan dess har området haft en plats i mitt hjärta.

Det handlar inte bara om själva området utan också om forskningsstationen i Abisko.

– Det var där som jag för första gången såg att även Sverige upplever konsekvenserna av klimatförändringen och jag önskar att alla hade haft möjlighet att själva åka dit, sa hon och fortsatte:

– Det är förstås inte möjligt så därför är det viktigt att lyssna på de som har förstahandskunskaper.

Förutom Victoria talade också bland andra Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, Samerådets president Åsa Larsson-Blind och utrikesminister Ann Linde.

Läs mer

    Läs mer om toppmötet i en kommande artikel.

    Vd satsar mer i egna företaget

    Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

    Robertsfors vs Länsstyrelsen

    ROBERTSFORS Länsstyrelsens regelverk har satt en del käppar i hjulet i den utvecklingsfas Robertsfors kommun befinner sig i. Ett möte i förra veckan mellan parterna renderade...