Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Kultur i kulturbygd

Hemmansägaren, konstnären, skulptören och diktaren Torfrid Olsson inspirerades av skogens träd. Han skissade dem, tecknade, målade och skrev om dem. Som om träden varit hans bästa vänner. Och vackra träd ser du i överflöd om du väljer att fara till museum Torfrid Olsson från Avaborg, via Europas längsta björkallé.

Bygdeträsk · Published aug 22, 2018 at 08:15

Att Europas längsta björkallé finns i Västerbotten är inte så välkänt. Den vackra allén är nästan en mil lång, består av cirka 1 000 björkar och finns längs väg 730 mellan Avaborg och Bygdeträsk. Längs vägen finns några intressanta sevärdheter, bland annat en vacker bågvalvbro som spänner sitt valv över strömmen i Kvarnbyn, en by som även den är väl värd ett besök. Men när Mellanbygd reser genom allén är det museum Torfrid Olsson som är vår slutdestination. Muséet är en rödmålad träbyggnad som tidigare varit skola. Framför huset sträcker sig den fem meter höga skulpturen ”Till deras minne” som ett landmärke upp mot himmelen. Muséet, som i år var öppet från den 1 juli till den 5 augusti, visas övriga tider efter överenskommelse. Då vi kommer fram välkomnas vi av Torfrids son Staffan, yngst av de fem sönerna. – Ja pappa var inte bara produktiv när det gällde konsten skojar Staffan, och tar oss med på en spännande upptäcktsfärd bland en stor mängd av Torfrids konst, utförd i olika tekniker, ofta med symbolisk syftning kring fruktbarhet eller ondskans förhärjelse.

– Det är nog fjärde gången jag är här, och det finns hela tiden nya saker att upptäcka, säger Anna-Lena Andersson.

Renbergs enda lag i norr

MELLANBYGDEN Futsal är en växande sport, men i mellanbygdsområdet har seniorlagen minskat. I norra området representeras mellanbygden endast av Renbergsvattnet, som att döma av...