Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Kulturveckan igång

I lördags invigdes kulturveckan i Robertsfors kommun. Under veckan firas också musikskolans 60-årsjubileum och i lördags hölls konsert med hemvändande världsartister.

ROBERTSFORS KOMMUN · Published okt 22, 2018 at 11:15

Konserten med Frida Hyvönen, Maria Andersson, Josephine Forsman och Jimmy Källqvist som spelade tillsammans med musikskolever i lördags var den stora händelsen i musikolans firande. Konserten var också sedan länge utsåld.

Under invigningsdagen på Centrumhuset i Robertsfors spelade också Umeå mässingsorkester på Bruksorkesterns instrument.

Men även andra evenemang hölls under helgen.

I Ånäset hade bröderna Samuel och Michael Ådén tagit med några gitarrer från sin gitarrsamling på museet Guitars i Umeå. Ett nästan fullt tingshus fick höra bröderna berätta både om några gitarrers historia men även en del historier kring det de fått uppleva i samband med gitarrsamlandet.

Här fanns både George Harrisons flickvän och Jacob Wallenbergs Aston Martin med bland historierna.

Samlandet grundar sig egentligen i ett intresse för möbler och design. Men omfattningen har inte alltid varit oproblematisk. När det skulle göras museum av gitarrerna hade bröderna 500 stycken

– Så vi var livrädda för våra fruar, vad de skulle tycka om den här vansinessamlingen, säger Samuel Ådén.

Bland gitarrerna bröderna berättade om i Ånäset fanns klassikern Fender Telecaster, Gibson Les Paul, en gitarr som alla musiker känner till och så världens mest sålda gitarr, Fender Stratocaster.

– En fulländad produkt. I stort sett alla som Jimi Hendrix och Mark Knopfler har spelat på en Fender Stratocaster, säger Mickael Ådén.

I Överklinten fanns ett någort annorlunda event under Kulturveckan. Hela Överklinten bakar hette evenamnget där bästa småkakan, cupcaken och långpannekakan utsågs under en omröstning på Överklintens kvarn.

Kultur, tyckte Stina Nilsson, en av arrangörerna.

– Kultur betyder odling. Det här är synnerligen mycket odlat. Och sen har vi fikakultur i Sverige, säger Stina Nilsson.

Bland de 20 inlämnade bidragen tog Jessica Robertsson storslam då hon både vann klassen långpannekaka och klassen fyndigaste namn då henns kaka fått namnet Carrouflage-kaka.

Gustav Westman hade gjort vinnande cupcaken och klassen småkaka vanns av Britta Swaczyna.

Kulturveckan pågår hela veckan med evenemang varje dag i olika delar av kommunen.

Hela programmet finns på www.robertsfors.se.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...