Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Länsbor kan snart beställa hem antikroppstest

Snart kan boende i Västerbotten få självprovtagningskit för att testa om de har antikroppar mot covid-19.
– Tillförlitligheten i analysresultaten av dessa kapillära prov är lika hög som de för venösa prov, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Länet · Published feb 25, 2021 at 10:27

1 mars blir Region Västerbotten första region i Sverige erbjuda invånarna att beställa hem ett antikroppstest.

Testet beställs på 1177.se och efter att ha fått hem det gäller det att ta ett kapillärt blodprov, ett stick i fingret, på sig själv och skicka provet för analys med vanlig post. När provet är analyserat, efter omkring två veckor, får man ett sms eller mejl och kan logga in på direkttest.se för att se sitt provsvar.

– Det är glädjande att vi återigen har ett brett erbjudande om antikroppstestning i Västerbotten och kan möta den efterfrågan som finns. Genom att provtagningen görs i hemmet blir det tillgängligt för fler invånare, utan att vårdens resurser belastas, säger Gunilla Persson.

Erbjudandet gäller mellan 1 mars och sista maj.

– Senast vi hade ett brett erbjudande om antikroppstester i länet, mellan november och januari, analyserades över 8000 prover och 18 % av dessa visade antikroppar mot covid-19. Sedan dess har vi haft en hög smittspridning, säger Gunilla Persson.

Ett antikroppstest kostar 200 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet.

Fler nyheter från mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

By gjorde ett riktigt (ur)klipp

KALVTRÄSK Bert-Åke Karlsson från Kalvträsk ärvde en stor samling pärmar med tidningsklipp efter sin far Allan. Efter Bert-Åkes bortgång i somras har byaföreningen i Kalvträsk nu...

Nils hade kostsam snövinter i maskinförarskogen

FLARKEN Letande efter översnöat virke, problem med framkomligheten, halverad produktion i skördaren och kraftigt ökad bränsleförbrukning. Skogsföretagaren Nils Burlin har ”hängt...

Ett växande Lely Center

FLARKEN Företaget Lely Center i Flarken som bygger och renoverar stall går som tåget. 2018 bildade man ett systerföretag som heter Fjössystem Sverige AB som innebar ökade...

Succétränaren tar ett sabbatsår

BUREÅ/SKELLEFTEÅ Bureå har på senare år haft en fin tradition av unga och framgångsrika fotbollstränare. Mest framgångsrik är nog Fredrik Asplund, som snudd på förde Moröns damer till allsvenskan i fjol.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport