Söndag 25 oktober 2020

Västerbottens Mellanbygd

Stigande huspriser och ett ökat intresse för att bosätta sig i kommunen. Anna Sundkvist på Fastighetsbyrån i Robertsfors tror att man bara sett början på uppgången. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Mäklare tror på uppgång

Bomarknaden i Robertsfors är så på gång att Fastighetsbyrån nu valt att ha en mäklare på plats i samhället en dag varannan vecka. – Det här är bara början, Absolut, säger mäklaren Anna Sundkvist.

Robertsfors · Published maj 25, 2018 at 11:15

Huspriserna i Robertsfors kommun har varit på väg upp under en längre tid. När det nu byggs både kommunala hyreshus och planeras för privata fastigheter blir trenden än tydligare.

Anna Sundqvist sitter själv mycket i Umeå i jobbet och märker att efterfrågan ökar på boende i Robertsfors kommun, framförallt från yngre barnfamiljer.

– Man ställer sig frågan, ska jag betala så mycket för mitt boende? Då börjar man fiundera på, ska jag bosätta mig utanför Umeå? Köper man ett hus i Umeå för 3,5-4,5 miljoner kronor så ska det ju betalas. Så jag tänker bara lyckostar som väljer att köpa ett boende i Robertsfors när man tänker på hur mycket mer man får över att satsa på sin fritid och sin semester, säger hon.

Nu är Anna Sundkvist själv lite part i målet. Hon har Ånäsetanknytning sedan tidigare och även sommarställe vid havet utanför Ånäset. Men det finns definitivt en Gröna vågen-trend med människor som vill bo mer på landet.

– Jag ser ju drömmar i deras ögon. Och när man ska ge sina barn någonting, då kommer den här tanken, ska vi bo i stan?

Människor har redan nu börjat få betydligt bättre betalt för sina hus när de säljs. Ett ökat intresse av att anlita mäklare är en orsak, tror Anna Sundkvist då kunderna som nås blir betydligt fler. Men ett ökat byggande i kommunen kommer också att öka på den positiva trenden.

– Då får man igång flyttkedjan. Många sitter lite för länge på sina hus. Byggs det mer så får man igång flyttandet och då tror jag att då kommer de från Umeå och Skellefteå i ännu stridare ström, säger hon.

Anna Sundkvist sitter i Swedbanks lolaker i Robertsfors och har också märkt hur nöjda kunderna är med att ha en mäklare på plats i samhället.

– Fler än en som ska sälja huset har sagt att men så smidigt det här blev. Så jag tänker att det här är en bra helhetslösning och en bra service, säger hon.

Även Fredrik Seidel på Swedbank i Robertsfors är nöjd med att ha en mäklare på plats på bestämda dagar.

– Det är ju en vinn-vinn situation för alla parter. Både för köpare, säljare och oss som kreditgivare, säger Fredrik Seidel.

Jag ser ju drömmar i deras ögon.

Hans lyfter legotävlandet

BUREÅ TV4 hoppas att legobyggande i TV-format ska bli lika framgångsrikt som i Australien och Storbritannien. Hans Brettschneider, campingägare i Bureå, och lagkamraten Robert...
Sport