Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Många Arbetsförmedlingar försvinner

Länet · Published mar 28, 2019 at 12:45

Det är nu klart vilka lokalkontor som Arbetsförmedlingen lägger ner och i länet handlar det om Robertsfors, Sorsele, Vindeln, Vännäs, Åsele, Malå, Norsjö, Dorotea, Nordmaling och Bjurholm som försvinner.

Kvar blir kontoren i Umeå, Skellefteå, Lycksele, Storuman och Vilhelmina men de två sista blir obemannade.

– Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Robertsfors, Vännäs, Vindeln, Bjurholm och Nordmalings kommuner har gått ut med ett gemensamt pressmeddelande.

– Vi känner nu stark oro för att Arbetsförmedlingens omstrukturering helt ska utarma det lokala beslutsfattandet och stödet för våra invånare och företag, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling.

– Den nära samverkan med lokalt beslutsmandat har varit en framgång för snabb etablering och kort väg till egen försörjning i vår kommun och region, säger Patrik Nilsson (S) i Robertsfors.

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...