Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Många Arbetsförmedlingar försvinner

Länet · Published mar 28, 2019 at 12:45

Det är nu klart vilka lokalkontor som Arbetsförmedlingen lägger ner och i länet handlar det om Robertsfors, Sorsele, Vindeln, Vännäs, Åsele, Malå, Norsjö, Dorotea, Nordmaling och Bjurholm som försvinner.

Kvar blir kontoren i Umeå, Skellefteå, Lycksele, Storuman och Vilhelmina men de två sista blir obemannade.

– Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Robertsfors, Vännäs, Vindeln, Bjurholm och Nordmalings kommuner har gått ut med ett gemensamt pressmeddelande.

– Vi känner nu stark oro för att Arbetsförmedlingens omstrukturering helt ska utarma det lokala beslutsfattandet och stödet för våra invånare och företag, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling.

– Den nära samverkan med lokalt beslutsmandat har varit en framgång för snabb etablering och kort väg till egen försörjning i vår kommun och region, säger Patrik Nilsson (S) i Robertsfors.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...