Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Med guide i urgamla kyrkan

När kyrkoherden Sören Olsson avslutat sin något förkortade Gudstjänst bjöds söndagens besökare på en intressant kyrkguidning med avslutande kyrkfika i Hembygdsföreningens regi under ledning av Sören Borrelid.

BYGDEÅ · Published mar 31, 2019 at 12:15

Bygdeå kyrka är en av de äldsta medeltidskyrkorna i Luleå stift. Byggnationen påbörjades i slutet av 1400-talet, men redan innan det fanns en äldre träkyrka på samma plats vid Storbäcken i Bygdeå.

– Den äldsta skriftliga urkunden är från 1314, berättar kyrkvärden Sören Borrelid, dagens värd i denna speciella Gudstjänst med efterföljande kyrkguidning.

– Det är en skattelängd som visar att Bygdeå församling betalat fyra öre till korstågen.

Under guidningen berättar Sören initierat och detaljerat om de många renoveringarna och vi får veta allt som finns att berätta om predikstolen, det vackra korfönstret och kyrkans övriga utsmyckningar.

– Den från 1700-talet överkalkade kormålningen på altarväggen togs fram vid renoveringen 1929, då kyrkan även fick sitt nya korfönster av konstnären Gunnar Torhamn.

– På södra långväggen finns en skulpturgrupp där Gud Fader sitter i mitten med den korsfäste Kristus i sina armar. På sin vänstra sida står den heliga Laurentius och Svearnas konung Olof den helige. Till höger om nådastolen ser vi Erik den helige, kung av Sverige. Av klädedräkten att döma är figuren längst till höger en biskop, avslutar Sören Borrelid.

Efter guidningen bjöd Hembygdsföreningen på uppskattat kyrkfika och det blev så dags att bege sig hemåt i den decimeterhöga nysnön med många nya intryck.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...