Onsdag 16 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Med guide i urgamla kyrkan

När kyrkoherden Sören Olsson avslutat sin något förkortade Gudstjänst bjöds söndagens besökare på en intressant kyrkguidning med avslutande kyrkfika i Hembygdsföreningens regi under ledning av Sören Borrelid.

BYGDEÅ · Published mar 31, 2019 at 12:15

Bygdeå kyrka är en av de äldsta medeltidskyrkorna i Luleå stift. Byggnationen påbörjades i slutet av 1400-talet, men redan innan det fanns en äldre träkyrka på samma plats vid Storbäcken i Bygdeå.

– Den äldsta skriftliga urkunden är från 1314, berättar kyrkvärden Sören Borrelid, dagens värd i denna speciella Gudstjänst med efterföljande kyrkguidning.

– Det är en skattelängd som visar att Bygdeå församling betalat fyra öre till korstågen.

Under guidningen berättar Sören initierat och detaljerat om de många renoveringarna och vi får veta allt som finns att berätta om predikstolen, det vackra korfönstret och kyrkans övriga utsmyckningar.

– Den från 1700-talet överkalkade kormålningen på altarväggen togs fram vid renoveringen 1929, då kyrkan även fick sitt nya korfönster av konstnären Gunnar Torhamn.

– På södra långväggen finns en skulpturgrupp där Gud Fader sitter i mitten med den korsfäste Kristus i sina armar. På sin vänstra sida står den heliga Laurentius och Svearnas konung Olof den helige. Till höger om nådastolen ser vi Erik den helige, kung av Sverige. Av klädedräkten att döma är figuren längst till höger en biskop, avslutar Sören Borrelid.

Efter guidningen bjöd Hembygdsföreningen på uppskattat kyrkfika och det blev så dags att bege sig hemåt i den decimeterhöga nysnön med många nya intryck.

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

För kallt på ”Manhattan”?

BURTRÄSK Hyresgäster som sitter med filtar och vantar, köper in egna element och värmer upp lägenheten genom att köra ugnen med öppen lucka. Nu kräver flera hyresgäster på...

Efter seriesegern: Så ska RIK etablera sig i trean

ROBERTSFORS 2019 innebar ett stabilt avancemang till division 3. Med stark vilja, en stärkt organisation och ett sammansvetsande träningsläger i Spanien har Robertsfors IK tänkt...

Sänker hastigheten trots massiv kritik

MELLANBYGDEN Kritiken från berörda kommuner angående sänkningen av hastighetsbegränsningen från 90 till 80 kilometer i timmen var inte nådig. Trots det tänker Trafikverket inte...