Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Med näsa för kryddig väldoft

Nosework är en ganska ny och mycket snabbt växande hundsport i vårt land. Sportens snabba tillväxt beror bland annat på dess enkelhet. Så när Skellefteå Brukshundklubb arrangerade tävling vid Jaktgården i Långviken, blev kvoten om 50 deltagare snabbt uppfylld.

LÅNGVIKEN · Published apr 8, 2019 at 12:15

De yttre förutsättningarna var långt ifrån perfekta när tävlingen i nosework avgjordes vid jaktgården i Långviken. Det isiga underlaget gjorde det svårt för de tvåbenta, och för de fyrbenta deltagarna var det den hårda byiga vinden som ställde till problem.

– Det blir ju mycket svårare för hundarna att markera rätt när det blåser så här mycket, säger tävlingsledaren Carin Lindberg, för dagen ansvarig för att allt fungerade som det skulle i hela tävlingsområdet.

Det hundarna skall markera är mycket små doftspår av eukalyptus. Dessa doftspår är placerade i två stationer utomhus och två stationer inomhus, och hundarna måste markera inom två minuter per station.

– Hundarna tycker det är så fantastiskt roligt, intygar Carin Lindberg, och så får dom jobba med näsan, det dom kan som bäst.

Att tävla i nosework har sina rötter i amerikanska hundstall, där det användes för att aktivera hundar i väntan på att de skulle få nya hem. Intresset ökar stadigt och sedan 1 januari 2017 är nosework en officiell hundsport i Sverige.

Att hundarna gillar detta går inte att ta miste på. Bland de ekipage som väntar på sin tur att få starta tävlingen är det många hundar som är ivriga att få komma i gång, och det är inte bara hundarna som tycker att nosework är kul.

– Det är superroligt, säger Susanne Lindberg, som tillsammans med Skott, en 18 månader ung Grosser Münsterländer, strax skall starta i tävlingen, som blir premiärtävling för Skott.

Susanne, som driver Rackarungarnas Hundskola i Norra Yttervik, är själv instruktör i nosework och har haft stora framgångar i denna tävlingsform med andra hundar.

– Det här är en tävlingsform för alla hundar och förare, förklarar Susanne entusiastiskt. Hundarna behöver varken kunna sitt, ligg, fot eller annan lydnad. De skall bara kunna nosa efter den dolda doften och tycka att det är viktigt.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...