Onsdag 17 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Med traktor och vagn på midsommar

Varje midsommar åker Djäknebodaborna i karavan med traktor och lövade vagnar för att fira midsommar i Ratan. En stark tradition till det traditionella midsommarfirandet som i år verkade ha ännu fler besökare än vanligt trots att det plötsligt blev mulet och kallt ett tag.

RATAN · Published jun 25, 2019 at 07:15

I vanlig ordning firades midsommar på Tullgården i Ratan, med sedvanlig dans runt sången och mycket sång och musik.

I grannbyn Djäkneboda är det en stark tradition att bege sig till Ratan för att delta i firandet. Med lövade vagnar och traktorer åkte familjerna mot sitt mål.

Hur länge har ni hållit på med det här?

– Det är en lång tradition, vi har hållit på med det här länge, säkert ett tiotal år i alla fall, berättar Patrik Jonsson, Djäkneboda.

Hur började allt?

– Vi hade små barn i samma åldrar och vi började prata om vi skulle köra med traktor och vagn, lövade skrindor. Vi tycker att det är en rolig grej både barn och vuxna uppskattar, säger Patrik och fortsätter:

– Det som också är roligt är att de barn som följt med från början och nu är tonåringar fortfarande vill åka med i vagnarna istället för att köra moped, för att det är en så stark tradition.

I år var de medföljande Djäknebodaborna fler än någonsin.

– Ja det var nog ett 60-tal från Djäkneboda. Vi hade tre traktorer, gärna veterantraktorer, och en fyrhjuling och fyra vagnar. Vi åker även om det är dåligt väder.

Det är en fin gemenskap i Djäkneboda och efter midsommarfirandet i Ratan så är det alltid festligheter vid byastugan vid Djäknebodasjön.

– Ja och vi har olika aktiviteter, i år hade vi en brännbollsturnering.